Primele doua benzinarii Rompetrol din Franta vor fi inaugurate in a doua saptamana din luna mai, dupa finalizarea alegerilor prezidentiale din Franta, a declarat pentru NewsIn, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. "Constructia benzinariilor a fost finalizata, acestea sunt gata, dar am decis sa le deschidem dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta", a precizat Patriciu.

Potrivit acestuia, inaugurarea celor doua statii va avea loc, cel mai probabil, in a doua saptamana a lunii mai. Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta va avea loc pe data de 22 aprilie, urmand ca cel de-al doilea tur de scrutin sa fie organizat pe 6 mai 2007.

La finele lunii martie, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara ca primele doua benzinarii Rompetrol din Franta vor fi inaugurate intre 17 si 20 aprilie, urmand ca, pana in septembrie, toate benzinariile Dyneff, mai putin cele din mediul rural, sa functioneze sub marca Rompetrol. Patriciu a precizat ca cele doua statii sunt amplasate pe autostrada Toulouse - Narbone, langa Carcasone.

Potrivit acestuia, urmatoarea benzinarie Rompetrol din sudul Frantei va fi cea de la Saint-Etienne, care va fi lansata tot in cursul lunii mai. "Odata cu statia de la Saint-Etienne, vom lansa, in premiera pe piata din sudul Frantei, un nou produs. Este vorba de carburantul ecologic E85, care contine 85% etanol si 15% benzina", a spus Patriciu.

In privinta costurilor de rebranduire, Patriciu a aratat ca o benzinarie amplasata pe autostrada poate costa chiar si in jur de patru-cinci milioane de dolari. "Pentru intregul proces de transformare a statiilor Dyneff am alocat 25 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiti in acest an", a precizat Patriciu.

Presedintele grupului a mai spus ca pana la finele anului va face publica si o decizie in ceea ce priveste extinderea brandului Rompetrol in Spania. Potrivit acestuia, Rompetrol urmareste achizitionarea unei rafinarii in bazinul Marii Mediterane, in Franta sau Italia, care sa alimenteze benzinariile din sudul Frantei, "dar nu numai pe acestea". "in prezent, producem patru milioane de tone de carburanti, dar vindem 7,5 milioane de tone, astfel ca trebuie sa ne echilibram. Vrem sa achizitionam aceasta rafinarie cat mai curand, dar procesul este deosebit de complex", a aratat Patriciu.

Acesta a explicat ca nu se poate estima in prezent care vor fi fondurile alocate de Rompetrol pentru achizitionarea rafinariei. "Astfel de procese dureaza mai multe luni, uneori chiar mai multi ani. Depinde de capacitate si de multe alte lucruri. Oricum, avem capacitatea de a finanta o astfel de achizitie", a mai spus Patriciu.

Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005. Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la sfarsitul lui 2005 si opereaza o retea de 226 de benzinarii in sudul Frantei si depozite in Spania si Franta.