Petrom a semnat contractul de vanzare a participatiei de 95% in compania Oztyurk Munai LLP catre En-Gip LLP, o companie petroliera kazaha. Partile au agreat ca valoarea tranzactiei sa ramana confidentiala. Transferul participatiei a fost aprobat de autoritatile competente din Kazahstan.

„Am luat decizia de a vinde participatia in Oztyurk Munai dupa o evaluare detaliata a portofoliului nostru, dar vom continua sa investim in Kazahstan pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Werner Ladwein, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie

Oztyurk Munai desfasoara operatiuni pe zacamantul de titei si gaze Sinelnikovskoe, din Regiunea Aktobe, printr-un contract de explorare si productie semnat in decembrie 2000 cu autoritatile competente din Kazahstan. in prezent, operatiunile sunt in faza de explorare. Vanzarea este parte a procesului de restructurare a portofolilui Petrom din Kazahstan, care are in vedere concentrarea resurselor in proiecte ample, pentru a-si atinge obiectivul de a produce 30.000 bep/zi in Regiunea Caspica.

In prezent, Petrom are in Kazahstan o productie zilnica medie de 4.500 bep/zi. impreuna cu afiliatii sai, Petrom a cheltuit in Kazahstan 24,17 milioane lei pentru explorare si 190,3 milioane lei pentru investitii, in cursul anului 2006. Cele mai importante proiecte derulate in Kazahstan in 2006 au vizat explorare si evaluarea blocului Jusaly si initierea fazei de dezvoltare pe zacamantul Komsomolskoe.

In ceea ce priveste zacamantul Jusaly, testele efectuate au confirmat rezultate remarcabile, astfel incat Petrom estimeaza o productie zilnica maxima de 200.000 mc de gaze naturale si 7- mc de gaz condensat.

Pentru zacamantul Komsomolskoe Petrom a aprobat planul de dezvoltare iar investitiile in acest proeict se ridica la 190 milioane de dolari. Dezvoltarea zacamantului va conduce la o productie zilnica de circa 10.000 bep, incepand cu anul 2008.