Liderii sindicatului Solidaritatea din combinatul Arcelor Mittal Galati au declarat ieri seara, la finalul primei zile de greva generala, ca sunt oarecum dezamagiti de numarul redus de participanti la protest, adaugand ca, daca muncitorii nu vor intelege ca trebuie sa sprijine organizatia sindicala in acest demers, vor semna contractul colectiv de munca al companiei in forma propusa de patronat, care contine o majorare salariala de 12% in 2007.

Desi a incurajat in repetate randuri cele cateva sute de siderurgisti care au incetat lucrul, miercuri dimineata, pentru a se ralia grevei generale declansate de Solidaritatea, presedintele coordonator al sindicatului, Ilinca Diaconu, s-a aratat dezamagita de numarul redus de participanti, in comparatie cu cel asteptat.

“Din cei 7.000 membri de sindicat, aproape 4.000 semnasera pentru declansarea grevei generale in combinat, consimtind astfel sa se alature protestului. Dintre acestia, insa, foarte putini au parasit efectiv locurile de munca pentru a fi alaturi de noi la poarta principala a combinatului. Nu putem impresiona pe nimeni, nu putem face presiuni asupra administratiei sa ne dea salarii mai mari cand noi suntem sustinuti de un numar atat de mic de muncitori. si daca greva va esua, nu va fi vina sindicatului Solidaritatea, ci a muncitorilor care nu au inteles ca trebuie sa ne sprijine”, a declarat, citat de NewsIn, Ilinca Diaconu.

600 in momentul de varf

Prima zi de greva generala la Arcelor Mittal Galati a avut doua momente de varf: dimineata, in jurul orei 07:30, si dupa-amiaza, in jurul orei 15:00, cand au avut loc schimburile de tura. In aceste momente, circa 600 de siderurgisti s-au aflat la Poarta Est a companiei siderurgice galatene, scandand lozinci impotriva patronatului.

Intre aceste ore, numarul mediu de grevisti prezenti la intrarea pe platforma industriala a fost de 200, pentru ca spre seara acesta sa ajunga la 100, desi initial 3.830 din cei 7.003 membri Solidaritatea isi anuntasera participarea la greva. Ei se angajasera in acest protest punandu-si semnatura pe tabele de greva distribuite de Solidaritatea in intreg combinatul inca din martie. Liderii Solidaritatea au pus prezenta slaba la greva si pe seama unor presiuni ce ar fi fost facute asupra angajatilor de catre administratie si de alte organizatii sindicale din combinat.

Ilinca Diaconu a precizat ca, daca liderii sindicatului Solidaritatea nu vor beneficia de sustinerea muncitorilor in desfasurarea acestui protest, vor fi nevoiti sa accepte ultima oferta salariala prezentata de administratia Arcelor Mittal Galati.

“Daca si in zilele urmatoare vor fi la fel de putini muncitori alaturi de noi, e clar ca nu avem sustinerea oamenilor si nu vom avea incotro decat sa semnam contractul colectiv de munca cu cresterea de 12% propusa de patron. in orice caz, o decizie va fi luata, insa, in cadrul unei sedinte largite a Consiliului de Conducere si Coordonare”, a afirmat presedintele coordonator al organizatiei sindicale.

Informatia a fost confirmata si de liderul structurii, Gheorghe Tiber. Acesta a tinut sa sublinieze, insa, ca semnarea noului contract colectiv in forma propusa de patronat reprezinta o varianta, dar ca aceasta va fi aplicata dupa epuizarea formelor de protest. “Acceptarea ofertei salariale a administratiei de 12% reprezinta o varianta. Dar, deocamdata, noi suntem in greva generala si suntem hotarati sa mergem mai departe”, a spus, miercuri, Gheorghe Tiber.

Lista revendicarilor nesatisfacute

Solidaritatea cere acordarea unei cresteri salariale de 25-30% in 2007 sau majorarea salariului fiecarui angajat cu o suma neta de 100 de euro, cresterea primelor de sarbatori la 250 de lei si a primei de vacanta la 1.000 de lei, precum si majorarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25%, cat este acum, la 50% pentru ziua de sambata si respectiv la 100% pentru ziua de duminica. O alta revendicare importanta este acordarea unei cote de participare la profit de 10%, cota la care s-a renuntat prin protocol in 2002, la prima negociere a contractului colectiv de munca de dupa privatizarea combinatului.

Greva generala declansata de Solidaritatea si a carei legalitate a fost recunoscuta marti de Tribunalul Galati, reprezinta forma suprema de protest la care sindicatul a apelat dupa ce negocierile cu patronatul asupra cresterii salariale aplicabile in acest an, demarate la 1 decembrie 2006, au inregistrat esec dupa esec. Solidaritatea a respins inclusiv oferta salariala finala prezentata de patronat in a doua decada a lunii martie, care prevedea o majorare cu 12% a drepturilor banesti acordate siderurgistilor galateni, majorare acordata retroactiv de la 1 ianuarie 2007.

Prin acest refuz si prin continuarea manifestatiilor de protest, organizatia sindicala condusa de Gheorghe Tiber a aratat ca nu este dispusa sa inceteze conflictul de interese deschis pe 12 februarie, simultan cu celelalte forte sindicale din combinat: Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere-Cai Ferate Uzinale, Uniunea Sindicatelor Independente „Forum” si sindicatele uzinale afiliate la federatia FSS-Metarom. Acestea din urma au inschis, insa, conflictul acceptand oferta administratiei Arcelor Mittal Galati si semnand, pe 23 martie, alaturi de reprezentantii companiei, noul contract colectiv de munca in forma propusa de patron.Solidaritatea inglobeaza in jur de 7.000 din cei aproape 15.000 de salariati ai combinatului Arcelor Mittal Galati si a luat hotararea declansarii grevei generale pe 27 martie, in cadrul Adunarii Generale a sindicatului.

Arcelor Mittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. in Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri