Cel mai mare producator de cupru din Romania Cuprom SA ar putea renunta la preluarea complexului RTB Bor din Serbia daca autoritatea pentru privatizare nu rezolva problemele aparute in relatia cu sindicatele
"Daca Autoritatea pentru Privatizare din Serbia nu rezolva probleme aparute in relatia cu sindicatele vom renunta la preluarea RTB Bor", a declarat pentru NewsIn presedintele companiei, Horia Simu. "Suntem opriti in misiunea noastra de unul dintre sindicate, care recent ne-a blocat accesul la inventar, iar in aceste conditii nu putem risca o investitie de sute de milioane de dolari. Noi am semnat un protocol cu sindicatele in care le-am acceptat majoritatea conditiilor, dar se pare ca acest act nu e destul de puternic. Ca sa avem o garantie, va trebui sa semnam contractul colectiv de munca" a mai spus presedintele Cuprom.

Cuprom SA Romania a semnat la inceputul lunii martie contractul de preluare al firmei sarbesti Rudarsko Topionicarski Basen Bor (RTB Bor) pentru care va plati 400 milioane dolari, urmand ca pretul final, in care este inclus transferul licentelor miniere sa fie stabilit dupa evaluare. Valoarea totala a efortului financiar va atinge aproximativ 600 milioane dolari (preluarea combinatului si investitii in valoare de 200 milioane dolari), pentru care Cuprom a contractat un credit sindicalizat pe opt ani de la Merrill Lynch si Deutsche Bank.

Conducerea Cuprom spera ca in circa 3-4 ani sa intre pe profit in Serbia, investitia din aceasta tara urmand a fi recuperata in 8-10 ani. Cuprom Romania urmeaza sa preia minele de cupru subterane si de suprafata din Bor, o mina de suprafata din Majdanpek si o unitate de topire si rafinare a cuprului.

Contractul prevede achizitionarea de catre Cuprom a activelor fixe si activelor curente precum si transferul licentelor miniere detinute de companiile privatizate. Pretul care va fi platit pentru activele fixe este de 400 milioane dolari urmand ca pretul final pentru activele curente sa fie stabilit pe baza evaluarii la momentul preluarii.

Contractul are si o componenta sociala, care a fost negociata de catre Cuprom cu sindicatele, reprezentand angajatii companiilor privatizate, pornind de la cerintele minime prevazute in documentatia de licitatie si cererile suplimentare exprimate de sindicate. Cuprom a agreat sa preia intreg personalul companiilor, in numar de 4.524 angajati si a acceptat majoritatea din cererile suplimentare.

Cuprom s-a angajat prin contractul de privatizare sa efectueze investitii in valoare de peste 200 milioane dolari in decursul primilor patru ani de la preluare si s-a obligat ca, pana la sfarsitul acestei perioade investitionale, sa aduca operatiunile in concordanta cu standardele locale si internationale de protectie a mediului.

Compania Cuprom este de asemenea membra unui consortiu care a fost selectat in urma unei licitatii publice, organizata de Ministerul Economiei si Comertului, in vederea incheierii unor contracte de cooperare cu societatile miniere Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua, avand ca scop relansarea si dezvoltarea activitatii miniere pe baza de investitii efectuate de catre membrii consortiului in echipamente, tehnologii, capital circulant.

Negocierile incepute anul trecut in cursul lunii noiembrie au fost intrerupte unilateral de catre partea guvernamentala inainte de sfarsitul anului. Consortiul a fost rechemat la negocieri in cursul lunii martie a anului curent si, in prezent, partile la negociere cauta solutii pentru finalizarea rapida a celor doua contracte de cooperare. intre timp, cele doua companii miniere au disponibilizat majoritatea salariatilor si au intrerupt activitatea, iar echipamentele si carierele de exploatare se deterioreaza, orice intarziere in finalizarea acestor contracte facand tot mai costisitoare reinceperea activitatii in perimetrele de exploatare detinute de cele doua societati miniere.

Cuprom Romania este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din Europa de Est. Cuprom este o companie cu capital privat, cu o experienta indelungata in domeniul metalurgiei si al metalelor neferoase in general, ocupand un loc strategic pe piata interna a metalelor. Activitatea companiei consta in reciclarea, rafinarea si transformarea cuprului, iar principalele unitati de productie sunt situate in Baia Mare si Zalau. Combinatul din Baia Mare are o productie anuala de 40.000 tone de catozi, urmand sa atinga 60.000 tone de catozi in 2008 ca urmare a investitiilor in curs de desfasurare.

In 2006 Cuprom a inregistrat o cifra de afaceri de 210 milioane de dolari, in timp ce previziunile pentru 2007 depasesc 350 de milioane de dolari (excluzand contributia noilor achizitii).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri