Autoritatile sarbe au anulat miercuri tranzactia in valoare de 400 milioane dolari (293 milioane euro) prin care grupul romanesc Cuprom urma sa preia complexul RTB Bor, deoarece cumparatorul nu a furnizat garantiile bancare solicitate.
Cuprom va trebui sa achite Serbiei suma de 3 milioane dolari drept compensatie deoarece nu si-a indeplinit obligatiile asumate in aceasta tranzactie, a declarat sub anonimat un oficial al agentiei sarbesti pentru SeeNews, potrivit NewsIn. Reprezentantii statului sarb nu au specificat clar cum va proceda agentia mai departe, daca va incepe negocieri cu al doilea ofertant din licitatia anterioara sau va organiza o noua licitatie. "Asteptam sa auzim parerea ministerului economiei", a spus oficialul agentiei, citat de SeeNews.

Ministrul sarb al economiei, Predrag Bubalo, a spus ca este cel mai probabil sa fie organizata o noua licitatie, dar inainte de aceasta trebuie organizate consultari cu expertii. in cazuri asemanatoare, cand un cumparator s-a retras dintr-o tranzactie dupa ce s-a semnat contractul de vanzare, agentia sarba de privatizare a organizat o noua licitatie.

"Este pacat ca aceasta tranzactie a esuat si ca vor exista consecinte negative asupra complexului RTB Bor si asupra angajatilor acestuia, dar sper ca totul sa se termine cu bine", a spus ministrul sarb al energiei, Radomir Naumov, citat de SeeNews.

Serbia a vandut companiei romanesti complexul RTB Bor in luna martie, dupa ce Cuprom a castigat licitatia pentru complex, cu cea mai mare oferta, devansand firmele cu sediul in Cipru East Point Holdings si Amalco. Compania East Point Holdings, care a ocupat locul doi in licitatie, este detinuta de unul dintre magnatii Serbiei, Zoran Drakulic.

Compania romaneasca a spus saptamana trecuta ca vrea sa se retraga din aceasta tranzactie, deoarece ar fi trebuit sa indeplineasca o serie de conditii foarte diferite fata de cele existente in momentul semnarii contractului si nu isi poate indeplini obligatiile.

Inca de la semnarea contractului de privatizare, Cuprom s-a confruntat cu proteste din partea autoritatilor locale si a sindicatelor din Serbia, cu demonstratii publice si cu proteste civice. Agentia de privatizare a mai acordat Cuprom inca trei zile peste termenul scadent de marti pentru plata garantiilor bancare. Compania romaneasca a spus ca are nevoie de trei luni ca sa solutioneze problemele si sa salveze tranzactia.

Complexul RTB Bor, care cuprinde 18 firme, este cel mai mare angajator din regiunea estica a Serbiei. RTB Bor are datorii in valoare de 600 milioane dolari. RTB Bor isi desfasoara activitatea in estul Serbiei (aproape de Drobeta Turnu-Severin) si isi transporta productia pe Dunare, iar portul de referinta este Constanta, potrivit paginii de internet a societatii. Minele din Bor au fost date in exploatare in 1904, de Societatea Franceza a Minelor din Bor, cu sediul in Paris.

Cuprom este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din estul Europei. Principalii clienti sunt producatori de cabluri electrice sau pentru industria auto din Europa. Compania, care are ca actionari sase firme din Cipru controlate de doi fosti bancheri de la Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea (vicepresedintele consiliului de administratie), precum si de Ionut Costea.

In 2006 Cuprom a inregistrat o cifra de afaceri de 210 milioane USD, in timp ce previziunile pentru 2007 depasesc 350 de milioane de dolari (excluzand contributia noilor achizitii).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri