Acţiunile Renault SA, constructorul auto european cu cea mai mare expunere pe Rusia, se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel de după luna noiembrie 2020, pe măsură ce ţările din întreaga lume introduc noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Renault deţine pachetul majoritar de acţiuni la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, scrie agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Pe bursa de la Paris, titlurile Renault au scăzut cu 7,4%, până la 26,43 euro, astfel ca valoarea de piaţă a Renault a coborât sub pragul de opt miliarde de euro pentru prima dată în ultimii 16 ani. Începând din 16 februarie şi până în prezent, titlurile Renault au scăzut cu 28%.

Citește și Singurii care îl pot opri acum pe Putin sunt chiar rușii

Rusia este a doua cea mai importantă piaţă pentru Renault, unde constructorul auto generează anual venituri de aproximativ cinci miliarde de euro, adică aproximativ 12% din cifra de afaceri a Renault, potrivit Bloomberg Intelligence. Comparativ, în cazul rivalilor BMW AG, Mercedes-Benz Group AG şi Volkswagen AG doar aproximativ 2% din vânzările lor sunt în pericol, a calculat analistul BI, Michael Dean.

SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi statele asiatice şi-au extins sancţiunile împotriva Rusiei, ceea ce a condus la prăbuşirea rublei. Divizia din Rusia a Volkswagen a suspendat, temporar, livrările de vehicule către dealeri în timp ce Daimler Truck Holding AG a oprit operaţiunile din Rusia şi ar putea revizui parteneriatul din Rusia cu constructorul de camioane Kamaz PJSC.

Un purtător de cuvânt de la Avtovaz a anunţat că firma a repornit marţi liniile de asamblare de la uzina din Togliatti. În schimb, activitatea uzinei pe care Renault o are în apropiere de Moscova va rămâne suspendată până la 5 martie, din cauza unor probleme de aprovizionare.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri