”Sunt cărți care ne ajută să ne redescoperim. Ficțiunea, spre exemplu, ne ajută să găsim empatia, de care avem mare nevoie. Iar o importantă lecție pe care am învățat-o din cărți e faptul că îți dai seama cât de puține știi cu cât citești mai mult. Conștientizezi umilința intelectului”, a declarat Țeposu, amintind de biblioteca de 30.000 de cărți a lui Umberto Eco.

Sursa Foto: Laura Țeposu/ Facebook

Tot Laura ne-a spus și că viitorul are nevoie un om educat, creativ și adaptabil, ”caracteristici care pot obținute citind. Tot ceea ce înseamnă muncă repetitivă va fi înlocuit de roboți”, în cele din urmă.

Vezi și: Melania Pop, IWF: Femeile din business sunt mai tranșante, cu bărbații este mai ușor de negociat (wall-street.ro)

Șef la muncă, șef și acasă?!

Țeposu spune că e dificil să împarți viața de familie cu cea de CEO și că e nevoie de multă răbdare pentru câștigarea echilibrului.

”Fiecare zi începe la 5:30 - 6:00 de dimineața, cu pregătitul copiilor pentru școală și activitățile zilnice. Apoi ajung la birou și am parte de întâlniri, de planuri de dezvoltare, de cifre și cărți. E o provocare pentru o femeie ca în cele 24 de ore ale unei zile, mereu aceleași 24 de ore, să fie și mamă, și soție, și CEO, și prietenă, dar și colegă”, a adăugat aceasta.

Însă Laura spune că are și o perioadă liniștită în timpul zilei, mai exact, jumătatea de oră de dinaintea trezirii familiei, ”când am timp să îmi ascult gândurile”. Iar ca să învățăm să balansăm lucrurile și în viața noastră, CEO-ul Libris ne îndeamnă să citim Esențialismul lui Greg McKeown, arta de a selecta ceea ce trebuie și ceea ce este important să facem.

”Totuși, cred că o provocare mult mai mare e să fiu părinte”, a adăugat, zâmbind, CEO-ul Libris, precizând că de la 2022 își dorește echilibru.

Citește și: Antreprenoriat cu grație: De 10 ani, Alina Sudriu îndulcește Bucureștiul cu prăjiturile Grace... (wall-street.ro)

Ca de la antreprenor la antreprenor

Cu o viață de familie activă și cu un business dinamic, Țeposu se gândește și la tinerii antreprenori, la acei ”oameni ai viitorului”, de care aminteam mai sus, care vin cu un alt set de cunoștințe.

”Antreprenorul este omul care lucrează cu oamenii și devine, prin natura sa, un creator. El trebuie să fie aproape de beletristică, dar și de business și dezvoltarea personală”, a completat aceasta.

În acest sens, propune spre lectură Principiile lui Ray Dalio, unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori, cartea conținând principiile pe care acesta le-a pus în practică, în businessul său.

La aceasta adăugați și Regula fără reguli, a lui Reed Hastings și Erin Meyer. Dacă niciunul din nume nu vă sună cunoscut, vă spunem noi că Hastings este fondatorul Netflix, ”cel care a regândit televiziunea și cultura organizațională”, după cum îl descrie Țeposu.

Nu în ultimul rând, rețeta succesului conține și Începe cu De Ce, a lui Simon Sinek, deoarece în spatele oricărei viziuni în business se află un de ce, iar oamenii trebuie să îl înțeleagă.

Cât despre antreprenorii care i-au fost sau îi sunt exemple Laurei, aceasta i-a amintit pe Marius și Dan Ștefan, fondatorii Autonom, companie de închirieri auto, ”oameni de business foarte creativi, care au dat viață unei culturi a învățării în afaceri”.

”Eu citesc foarte multe biografii, dar nu aș putea să spun vreodată că îmi doresc să fiu ca o anume persoană. Suntem diverși și avem personalități complexe. Pot spune că îmi place un anume CEO, dar pentru că nu voi ști cum se comportă în viața de familie, nu voi putea să îi atribui titlul de model de urmat”, ne-a explicat aceasta.

Copiii României, în urma cărților

Educația reprezintă baza societății și deși sună clișeic, este un adevăr de necontestat, un adevăr la care țara noastră mai are de lucrat.

”România a fost mereu la coada clasamentului în ceea ce privește cărțile citite. Nu e un lucru cu care să ne mândrim, dar sunt optimistă și vreau să cred că acest fapt ne dă potențial de dezvoltare”, a precizat Țeposu.

Totodată, aceasta a menționat două importante direcții pentru reducerea analfabetismului funcțional, după cum urmează:

  • dotarea bibliotecilor, mai ales în zonele rurale, unde fondurile pentru biblioteci sunt aproape inexistente.

”Copiii din zonele defavorizate nu au acces la cărțile noi, la literatura practică pentru generația aceasta”, a declarat CEO-ul Libris.

  • acordarea de vouchere educaționale pentru elevi: aceștia să aibă acces la cărți sau evenimente educaționale.

”În Anglia, fiecare proaspătă mămică primește câte o carte acasă, în fiecare lună. Este foarte important pentru copil ca acesta să aibă acasă o bibliotecă, nu una foarte mare, măcar 30 de cărți. Copilul le va vedea și va deveni curios”, a mai spus Laura.

Libris.ro în 2022

Dacă la începutul discuției, Laura ne vorbea despre echilibru, poziția sa de CEO nu o lasă fără provocări. Astfel că în 2022, Libris.ro își va dubla numărul de titluri în limba engleză, ajungând la un total de peste 600.000 de exemplare online (împreună cu titlurile în limba română).

O creștere importantă a numărului de cititori a fost înregistrată, anul trecut, la zona de dezvoltare personală, la cărțile de filosofie. Avem astfel de cărți în top vânzări. Oamenii au început să își pună întrebări în această perioadă și să caute ajutor în cărți.

Laura Țeposu, CEO Libris

De asemenea, Laura a precizat că principalele temeri pentru anul în curs sunt legate de criza energetică, ce va reprezenta o problemă pentru orice business, dar și de criza hârtiei.

”Încă nu au fost observate schimbări în ceea ce privește prețul cărților, dar sunt așteptate scumpiri. Totuși, e greu de estimat un procent al scumpirilor, deoarece criza hârtiei nu s-a încheiat, ne așteptăm să fie și anumite blocaje, nu numai scumpiri. Spre exemplu, e posibil ca unele edituri să intre în incapacitatea de a emite tiraje pe anumite titluri. Cu toate acestea, noi așteptăm stabilizarea pieței”, a explicat aceasta.

Vă veți întreba de ce panica din jurul crizei hârtiei dacă avem online-ul?! Ei bine, studiile arată că oamenii se întorc treptat la formatul fizic al cărților, la comandarea cât mai multor volume scrise.

”Cititul pe hârtie aduce niște avantaje, cum ar fi lipsa distragerilor, a reclamelor. În plus, învățatul de pe manual e mult mai profund și productiv decât cel de pe un calculator sau e-book”, a comentat aceasta.

Însă Țeposu a precizat și unul dintre avantajele online-ului, dacă ne gândim la vacanță, când nu vrem să luăm cu noi volume uriașe.

Și pentru că suntem la capitolul online, CEO-ul Libris a declarat că se bucură pentru oportunitatea târgurilor online, dar regretă că acestea nu au mai putut fi organizate fizic, unde conexiunea cu autorul era simțită și realizată altfel.

”Sperăm să se țină Festivalul de carte de la Brașov, în această vară”, a adăugat Țeposu.

Nu în ultimul rând, tot la segmentul online, aceasta a precizat că provocarea supremă constă în tehnologia folosită, în platforma care susține businessul, mai exact, care trebuie să susțină un număr uriaș de utilizatori în timp real, mai ales în perioadele de Black Friday.

Wall-Street marchează începutul primăverii prin transformarea secțiunii CEO Corner într-un loc dedicat exclusiv femeilor care schimbă mediul de afaceri din România. Antreprenoare sau manageri într-unele dintre cele mai mari companii din România vorbesc, în cadrul secțiunii CEO Corner, despre business, ce le motivează, dar și care sunt hobby-urile care le ajută să păstreze echilibrul din viața personală și cea profesională.

Sursa foto: Shutterstock