Petrom intentioneaza sa construiasca doua depozite de gaze naturale, isi creeaza un al doilea centru de operare in Europa si investeste in acest an, peste un miliard euro in activitatile din Romania si aproximativ 114 milioane euro in operatiuni de explorare si productie pe plan international, potrivit directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Construirea unuia dintre cele doua depozite este conditionat de inceperea lucrarilor la gazoductul Nabucco, iar cel de-al doilea de rezultatul discutiilor cu Romgaz, a declarat directorul general executiv al Petrom.

"Daca se va face Nabucco, noi vrem sa construim un depozit de gaze ca sa usuram tranzitul acestora spre gazoduct", a spus Mariana Gheorghe pentru NewsIn. Directorul general executiv al Petrom a subliniat ca existenta acestui deposit este stricta legata de existenta gazoductului Nabucco.

Potrivit acesteia, Petrom doreste sa continue discutiile cu Romgaz pentru constructia in parteneriat a altui depozit de gaze.La jumatatea lunii aprilie, directorul general al Romgaz, Alexa Iakob, declara ca societatea sa intentioneaza sa modernizeze din surse proprii depozitele de gaze pe care le opereaza si ca refuza parteneriate in acest sens cu Petrom sau Gazprom. Intrebata cum comenteaza aceste afirmatii, Mariana Gheorghe a raspuns ca Petrom vrea sa continue discutiile cu Romgaz pe tema constructiei in parteneriat a unui depozit.

Compania analizeaza posibilitatea unei investitii intr-un depozit de gaze in Romania, posibil intr-un parteneriat cu Romgaz, intrucat compania petroliera intentioneaza sa vanda mai multe gaze decat produce, anunta, la inceputul lunii martie, directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan. In prezent, Petrom nu are capacitati proprii de stocare, folosind depozite inchiriate de la Romgaz, pentru a inmagazina circa 500 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Petrom a vandut, anul trecut, 4,86 miliarde metri cubi de gaze naturale, in timp ce vanzarile pe total grup au fost de 5,24 miliarde metri cubi, cu 1,7% mai putin decat in 2005.

Conducta de transport gaze naturale Nabucco va avea 3.300 de kilometri lungime, punctul de inceput fiind la granita Turciei cu Georgia si Iranul, urmand a trece prin Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul terminus fiind in Austria.In functie de situatie, gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaidjan si Kazakhstan.

Pana in acest moment cinci companii au decis sa participe la acest proiect, acestea fiind Grupul Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania, MOL din Ungaria si OMV din Austria.

Petrom isi extinde activitatea in zona caspica

Petrom isi creeaza un al doilea centru de operare in Europa, dupa Romania, in zona Marii Caspice, pentru a putea deveni motorul dezvoltarii regionale a Grupului OMV, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. "Petrom va avea un al doilea centru de operare in zona caspica, in special in Kazahstan si Rusia, extinderea activitatilor principale in aceasta zona, corespunzand strategiei grupului ca Petrom sa devina hub-ul de operare al OMV in Europa de Sud -Est", a spus Gheorghe.

De asemenea, directorul general executiv al Petrom a mai spus ca societatea intentioneaza sa-si deschida in acest an un birou in Turkmenistan si este interesata si de intrarea pe piata din Azerbaidjan. Mariana Gheorghe a mai aratat ca Petrom ramane interesata si de activitatile de explorare si productie din Marea Neagra si Bulgaria. "Vom achizitiona probabil in acest an de la OMV un bloc de explorare, situat in largul coastei bulgare a Marii Negre, dar pana in acest moment nu s-au facut studiile de evaluare in vederea cumpararii", a mai subliniat responsabilul companiei romanesti. Ea a adaugat ca Petrom analizeaza indeaproape piata din Ucraina in vederea gasirii unor oportunitati de achizitii.

In ceea ce priveste extinderea regionala a Petrom pe segmentul retail - statii de distributie carburanti, compania este interesata sa intre sau sa-si sporeasca prezenta de pietele din Ucraina, Moldova, Bulgaria si in general in toata zona balcanica, insa nu este interesata si de o eventuala intrare pe pietele statelor din zona Marii Caspice.

"Inainte de a decide intrarea pe o anumita piata ne uitam la concurenta locala, la cotele de piata ale companiilor de acolo. Daca decidem sa intram pe respectiva piata o facem prin achizitia de benzinarii independente sau prin cumpararea de terenuri pentru constructia de benzinarii", a mai afirmat directorul general executiv al Petrom.

Investitii de 1,1 miliarde euro, in Romania si in afara

Compania va investi in acest an, peste un miliard euro in activitatile din Romania si alte aproximativ 400 milioane lei (circa 114 milioane euro) in operatiuni de explorare si productie pe plan international, a mai spus Mariana Gheorghe.

Petrom urmareste extinderea proiectului - pilot de la Ciuresti (care vizeaza modernizarea a 20 de sonde) pana la 5.000 de sonde pana in 2008, ceea ce reprezinta peste jumatate din totalul sondelor detinute de societate.

"Am inchis in acest an peste 100 de statii, din cauza ca nu erau rentabile si unele din ele aveau mai mult scopuri decorative. Pe unele le demolam, pe altele le modernizam sau ne apucam si construim de la zero", a spus directorul general executiv al Petrom. Potrivit Marianei Gheorghe, compania avea foarte multe benzinarii, care vindeau sub un milion de litri de carburanti pe an, in conditiile in care media vanzarilor pe o statie trebuie sa fie de 2,9 milioane litri pe an. "Obiectivul nostru este sa trecem toate statiile in sistemul full agency (administrate de un tert, care primeste comision din vanzari, n.red.) pana in 2008-2009, dar cred ca in acest an vom finaliza acest proces. La finele lui 2006, erau 359 de statii in sistem full agency", a mai aratat responsabilul Petrom.

Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului. Compania a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.OMV a cumparat, in 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri