Conducerea Petrom va analiza, in iunie, o propunere de investitii privind constructia unei centrale electrice de aproximativ 800 MW, prin intermediul careia societatea intentioneaza sa intre pe piata de electricitate, a declarat, agentiei NewsIn, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

"Studiul de fezabilitate pentru constructia unei centrale electrice se afla in stadiu avansat. in luna iunie vom avea si o propunere de investitii pentru acest obiectiv", a spus Mariana Gheorghe.

Petrom ia in considerare posibilitarea de a intra pe piata de electricitate romaneasca prin constructia unei centrale electrice de cogenerare cu ciclu combinat, cu o putere instalata de circa 800 MW.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, declara ca Petrom ar putea incepe constructia unei centrale pe gaze naturale la Petrobrazi. Potrivit acestuia, compania petroliera ar urma sa utilizeze intre 33 si 50% din electricitatea produsa, urmand sa vanda restul energiei.

Ruttenstorfer mai arata ca Petrom este un mare consumator de energie electrica si are nevoie de o sursa permanenta de electricitate ieftina pentru depozite, benzinarii si alte active. Presedintele OMV adauga ca Petrom nu va fi un competitor important pe piata de electricitate romaneasca.

Energy Holding este principalul furnizor de energie electrica pentru OMV-Petrom, in urma castigarii unei licitatii privind atribuirea unui contract de furnizare pentru o perioada de doi ani, anunta traderul in luna iulie a anului trecut.

Potrivit anuntului acestuia, printre prevederile contractului se afla si posibilitatea alimentarii cu energie electrica a unui numar de circa 600 de benzinarii si a 40 de depozite de gaze naturale, toate apartinand companiei petroliere.

Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.

OMV detine controlul, din 2004, asupra Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si