Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii falimentului Rafinăriei "Steaua Română", una dintre cele mai vechi din ţară, şi a dispus radierea societăţii din Registrul Comerţului Bucureşti, scrie Agerpres. Decizia nu este definitivă.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Bucureşti a aprobat, la termenul din data de 18 aprilie, raportul final al lichidatorului judiciar şi a închis procedura insolvenţei împotriva debitorului SC Rafinăria Steaua Română SA.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 7 zile de la comunicare.

În februarie 2021, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii debitoare SC Rafinăria Steaua Română SA, una dintre cele mai vechi din ţară, înfiinţată în urmă cu 127 de ani la Câmpina.

Cum a ajuns Steaua Română la faliment

La darea ei în folosinţă, rafinăria era considerată cea mai modernă şi cea mai mare din Europa. A suferit pagube în Primul Război Mondial, dar a cunoscut apoi o perioadă de glorie. În perioada interbelică, "Steaua Română", ajunsese la prelucrarea unei cantităţi record de 1,4 milioane tone de ţiţei/an.

Naționalizarea sa de către regimul comunist a dus la un regres. După 1989 s-a trecut la reorganizare, iar în 1995 s-a încheiat privatizarea rafinăriei, dar aceasta a intrat în criză în următorul deceniu. Blocajul financiar a apărut după ce Ministerul Finanțelor nu a returnat TVA pentru produsele petroliere exportate de ”Steaua Română”, iar compania nu a mai putu plăti nici materia primă, nici salariile angajaților. A urmat un lung proces cu Fiscul, care a ajuns chiar la CEDO, rafinăria cerând plata dobânzilor la rambursarea TVA. Instanța Supremă i-a dat câștig de cauză, în final, însă prea târziu.

Citește și: Cea mai veche rafinarie din Romania, de vanzare pe OLX

Ca urmare, în 2013, societatea a intrat în insolvenţă, iar apoi activele au fost scoase la vânzare.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri