Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că România va fi prima țară din Europa care va avea o centrală cu SMR - reactor modular cu fisiune nucleară de mici dimensiuni.

Potrivit anunțului făcut de Virgil Popescu, ”compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea.”

Ce sunt reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR)

Este vorba despre o tehnologie de ultimă generație constând centrale nucleare avansate de capacitate de cel mult 300 MW, care are avantajul unor costuri inițiale mai scăzute și al unei flexibilități de amplasare mai mari față de centralele nucleare clasice. Modulele sunt praefabricate și pot fi livrate pe șosea sau pe calea ferată, la locul de amplasare, gata de instalare. Design-ul simplu elimină multe dintre sistemele de mari dimensiuni, complexe, cum sunt pompele de răcire, vasele externe ale generatorului de aburi și conductele de răcire.

Citește și: Radiografie Nuclearelectrica, unul dintre marii câștigători ai scumpirilor la energie

De asemenea, Reactoarele SMR se pot cupla cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile de energie și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei.


Un alt avantaj este siguranța sporită: majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.

Primul prototip a fost instalat în urmă cu mai puțin de un an de către ruși - centrala nucleară plutitoare ”Academician Lomonosov”. Reactoarele americane sunt bazate însă pe un alt model, testat mult mai mult timp și certificat de Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite.

Când ar putea fi gata centrala nucleară de ultimă generație

Acordul privind instalarea acestui reactor a fost semnat în 2021 de Joe Biden și Klaus Iohannis. ”Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România”, anunța atunci Virgil Popescu. ”În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA”.

Potrivit ambasadei Statelor Unite în România, în baza unui acord cu Departamentul american al Energiei, compania NuScale a primit fonduri de peste 450 de milioane de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea accelerată a tehnologiei sale. NuScale a primit certificarea de proiectare în luna septembrie 2020 iar prima unitate a NuScale urmează să fie construită în Statele Unite, la Idaho National Laboratory. Aceasta va fi gata, cel mai probabil, în 2029, deci ne putem aștepta la un orizont de timp similar și pentru centrala din România. Al doilea SMR din Europa va fi instalat în Polonia, acordul fiind semnat în februarie 2022.

Componentele vor fi produse, atât pentru centrala din SUA cât și pentru cea din România, de compania sud-coreeană Doosan Enerbility, una dintre cele mai mari din lume în domeniul construcției de centrale nucleare, termocentrale, turbine și generatoare. Potrivit Powermag, producția se va face, cel mai probabil, în Changwon, Coreea de Sud, unde Doosan are un centru specializat în echipamente nucleare.

Sursa foto: NuScale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri