Vom mai avea de așteptat cel puțin jumătate de deceniu până când vom putea folosi gazele din Marea Neagră, spune Albert Stern, CEO al companiei OMV, care deține 50% din proiectul Neptun Deep.

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră joacă un rol central în strategia grupului austriac , a declarat Alfred Stern, într-un interviu citat de Agerpres. Potrivit lui Stern, compania OMV Petrom lucrează la acest proiect de mai mulţi ani, iar ”principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic".

În prezent, actul normativ privind amendarea Legii offshore a ajuns în Parlamentul României. După ce legea va intra în vigoare, va dura între 9 şi 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiţii. Şeful OMV estimează că va fi nevoie de un volum de investiţii de "mai puţin de două miliarde de euro".

Abia patru ani mai târziu va putea demara producţia de gaze în Marea Neagră. Alfred Stern a explicat că în viitor Austria nu va putea să înlocuiască gazele ruseşti cu viitoarea producţie din Marea Neagră pentru că acest gaze vor fi necesare în primul rând în România şi Europa de Sud-Est.

Ce termen a dat Ministrul Energiei pentru demararea producției de gaze în Marea Neagră

Ministrul Energie Virgil Popescu scria recent pe Facebook că ”la perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitoare și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027”.

Partenerul OMV în proiectul Neptun Deep este grupul american Exxon, care este pe ultima sută de metri cu vânzarea către Romgaz a participaţiei sale de 50%.

Citește și: Efectul scumpirii petrolului și gazelor: OMV Petrom și-a triplat profitul, deși producția a scăzut

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri