Arme și tehnologie militară de ultimă oră sunt expuse la București, la Black Sea Defense and Aerospace 2022, cel mai important eveniment de acest fel din regiune. Oficiali și reprezentanți ai armatelor din diverse țări, de la Statele Unite la Irak, participă la expoziția unde companiile din domeniu vin cu tot ce au mai nou - și mai distructiv. wall-street.ro vă prezintă imagini exclusive din spațiile care nu sunt deschise publicului.

Probabil cea mai importantă atracție a expoziției o reprezintă armamentul american. Lockheed Martin, cea mai mare companie privată din domeniul apărării după cifra de afaceri, a venit cu un simulator pentru avioanele F-35. Și România vrea să se doteze cu acest model, despre care unii experți spun că poate distruge complet forțele rusești.

Tot cei de la Lockheed au venit și cu deja faimoasele rachete Javelin.

Forțele americane au venit cu un tanc M1Abrams, dar și cu un elicopter Black Hawk (produs tot de Lockheed Martin). 21 de astfel de aparate vor fi livrate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma unui contract semnat în noiembrie 2021.

Și Armata Română expune numeroase echipamente, printre care transportoarele Piranha 5, prezentate oficial acum câteva luni.

O apariție mai neobișnuită este o Dacia Duster 4x4 cu sistem șenilat de rulare, pentru deplasare pe orice fel de teren, în cele mai dificile condiții.

Și în spațiile interioare sunt expuse blindate, cum ar fi Ascod. Produs de General Dynamics, acesta e folosit deja de armata austriacă, de cea spaniolă și cea britanică și, în viitor, ar putea fi cumpărat și de Statele Unite.

Canadienii de la Streit Group au venit cu transportul blindat Spartan, care era produs și în Ucraina și este în continuare în dotarea forțelor din țara vecină.

Arquus (fostul Renault Trucks Defense, care face parte însă din grupul Volvo) prezintă un vehicul tactic ușor Sherpa Light. Dezvoltarea viitoare, producția și mentenanța acestor vehicule se va face în România, în cooperare cu companii locale, spun cei de la Arquus, deși momentan nu s-a anunțat public niciun contract cu MApN, ci doar negocieri.

Printre companiile care expun arme ușoare se remarcă Beretta, dar și producători din România, cum ar fi Nova Modul sau Uzina Mecanică Cugir (filială Romarm).

La fel de importante, deși poate mai puțin spectaculoase, sunt echipamentele de comunicații de ultimă generație. Fără acestea, armatele sunt practic oarbe, surde și mute.

Printre numeroasele modele de drone, poate cele mai interesante sunt Watchkeeper, model folosit de armata britanică și produs de o asociere între firma israeliană Elbit și grupul francez Thales. Armata română va avea astfel de drone, care vor fi asamblate la Bacău. Ele vor fi dotate cu camere cu infraroșu ce pot identifica orice mișcare de la sol și chiar din apă, deci ar putea detecta chiar și submarinele din Marea Neagră.

Sunt multe companii cu echipamente de protecție, de la blindaje militare până la veste antiglonț - fie cu deja banalul kevlar, fie cu elemente ceramice, cum sunt cele ale companiei turcești Nurol.

Tot la Black Sea Defense and Aerospace 2022 pot fi văzute, printre altele, mănuși paralizante, care folosesc șocuri electrice cu risc redus pentru cei pe care sunt folosite.

La standul SRI, specialiștii români prezintă robotul ”mirositor”, care detectează substanțele periculoase, dar și un robot controlat de la distanță ce poate la fel de bine să împartă cărți de vizită sau să deschidă colete periculoase.

Poate cel mai insolit echipament este însă prototipul unui dispozitiv pentru salvarea victimelor căzute în fântâni sau puțuri - fie că e vorba de copii sau de câini ori pisici. Inventatorii săi spun că a atras atenția vizitatorilor din Emiratele Arabe Unite și din Spania, dar nu și a instituțiilor din România.

FOTO: wall-street.ro

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri