Suntem în plină revoluție digitală, iar unul dintre centrele acestei revoluții este la Cluj-Napoca. Este vorba de Divizia Industry X România a Accenture, condusă de György Birtolon, care a trasat liniile schimbărilor cu care ne vom întâlni în următorii ani, într-un interviu acrodat wall-street.ro.

Trecem practic printr-o nouă revoluție industrială, însă una a digitalizării, ale cărei principale coordonate sunt automatizarea și integrarea în ecosisteme. Companii ca Industry X își propun atât să realizeze actuala revoluție, cât și să o pregătească pe viitoare, iar șeful centrului de inovare din România a explicat pentru wall-street.ro cum se va întâmpla acest lucru.

Produsele se transformă în calculatoare, iar în viitor vor deveni roboți

”Venim cu soluții în zona de inginerie. Vrem să digitalizăm complet activitatea de inginerie și de design al produselor. Următorul pas este să facem smart products. Iar dacă produsul a devenit inteligent și este practic un calculator, vrem să vedem care sunt serviciile și platformele de care avem nevoie deasupra acestor produse”, spune directorul centrului de excelență și inovare din România.

Deja foarte multe produse au făcut tranziția de la un model electromecanic către un calculator. Nu doar televizorul, dar chiar și banala agendă a devenit în ziua de azi o tabletă,. Următoarea etapă, explică György Birtolon, este ca fiecare calculator să devină un robot. Chiar și mașinile moderne, în final, sunt tot roboți.

”Cred că una dintre tranzițiile pe care le vom vedea în foarte scurt timp este eliminarea activităților repetitive care nici nu sunt motivaționale pentru oameni. Cred că vom vedea o tranziție spre poziții de coaching și de leadership pentru roboții colaborativi. Oamenii or să-i ghideze, o să îi instruiască, o să-i pună în procesele de care avem nevoie”, spune György Birtolon.

Senzorii ce prezic când se vor strica echipamentele

O altă tendință este aceea de a instala senzori pe sisteme industriale – de pildă, motoare sau pompe – care le monitorizează. Un sistem de acest tip transmite permanent date de stare a motorului și astfel se poate prezice cu precizie când motorul s-ar putea defecta sau dacă nu funcționează la parametri optimi și din ce motiv. Astfel crește durata de viață a motorului, dar se poate optimiza și consumul de energie, de exemplu.

Cei de la Industry X România au dezvoltat atât senzorul, cât și o soluție pentru accesarea acestui tip de date. Sistemul optimizează mentenanța motoarelor și prezice chiar cu 2-3 luni înainte dacă motorul se va strica sau nu – așa numita ”mentenanță predictivă”.

Citește și: Trenurile elvețiene ajung la timp datorită inovației dezvoltate în România. Am putea avea și la noi un astfel de sistem?

Foarte mult accent se pune acum pe Inteligența Artificială, inclusiv pentru aplicații extrem de practice. ”Dacă avem o mașină de spălat dotată cu AI, care recunoaște tipul de haine pe care le-am pus la spălat și poate lua decizia privind programul de spălare, putem să nu ne mai batem capul. Doar punem hainele în mașină și totul se întâmplă de la sine. În plus, poate să și aleagă un program cu un consum optimizat de apă și de energie”, spune György Birtolon.

Pandemia a accelerat automatizarea și digitalizarea

Iar la un nivel mai mare, într-o lume digitală, cheia este integrarea într-un ecosistem. Cei de la Accenture, spune directorul centrului din România, pun discuția despre ecosistem chiar la începutul oricărui parteneriat și încearcă să fie implicați în stabilirea standardizării.

Un rol foarte important l-a avut aici perioada pandemiei, care a fost practic un accelerator - astfel încât acum problema nu se mai pune dacă va avea loc digitalizarea industriei, ci când sau cât de repede va avea loc.

”A fost o confirmare a maturității tehnologiilor, dar și o accelerare către adopția soluțiilor. Dacă mă uit pe zona de cerere, atât global cât local, în ultimii doi ani am crescut cel mai mult, noi și serviciile pe care le oferim clienților noștri”, spune György Birtolon.

Unde este România din punctul de vedere al digitalizării industriei

”În ultimii cinci ani nu am văzut România ca o piață de desfacere pentru serviciile noastre. Azi vedem o schimbare. Deja maturitatea acestor soluții le conferă scalabilitate și vedem România și industriile din România ca piață de desfacere pentru ele. Exemplul fabricii Arctic de la Ulmi este un exemplu extrem de bun. Cred că foarte mulți urmăresc această fabrică și de aceea sunt multe dialoguri și oportunități la nivel local”, explică șeful Industry X România.

Citeste si:

    Vorbim despre revoluția digitală și îmi place să cred că fiecare coleg de la noi este revoluționar. Grija mea este să mă asigur că curiozitatea colegilor este răsplătită prin libertatea și spațiul pe care îl dăm experimentării.
    György Birtolon, managing director Accenture Industry X România

    Experții de la Accenture s-au ocupat de digitalizarea fabricii de mașini de spălat Arctic de la Ulmi. Aceasta a fost inclusă de Forumul Economic Mondial pe lista celor mai avansate fabrici din lume care au adoptat tehnologiile Industry 4.0. Peste 70% din procese sunt automatizate iar în fabrică sunt integrați 250 de roboţi şi 14 sisteme IT.

    Citește și: In fabrica Arctic de 150 mil. euro, unde robotii "vorbesc" intre ei si construiesc 6.000 de masini de spalat pe zi

    În ceea privește recrutarea de talente din România, Accenture are un ecosistem de servicii și activități împreună cu universitățile. Studenții sunt implicați efectiv, în proiecte reale, cu clienți, și de aceea aproximativ două treimi dintre ei rămân să lucreze în companie.

    ”Lucrăm zi de zi ca să ne schimbăm viața cu ajutorul tehnologiei. Practic, acesta este scopul nostru: de a îndeplini tot ce promite tehnologia”, conchide György Birtolon.

    Citeste si:

      Sursa foto: Accenture

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Radu Pircă
      Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri