Sectorul ambalajelor nereutilizabile din România va trece printr-o transformare profundă în toamna acestui an, când va fi implementat sistemul garanție returnare (SGR), educația populației, a operatorilor economici, dar și infrastructura necesară derulării întregului proces rămânând, pentru moment, provocări pe care le-a detaliat pentru wall-street.ro Gheorghe Loloiu, Director General Reverse Logistics Group.

RLG Romania este parte a grupului Reverse Logistics Systems, care și-a întărit poziția pe piața deșeurilor și IT prin integrarea anul trecut în Reconomy Grup, cu sediul în Marea Britanie, a declarat Gheorghe Loloiu pentru wall-street.ro.

În februarie anul acesta a fost făcut public anunțul de selectare a RLG Scoția ca operator al sistemului informatic în această țară. Suntem deja prezenți în câteva țări ca operatori ai SGR. Soluția propusă de noi este una integratoare, care vine în sprijinul administratorului SGR cu sistemul IT, cu logistica de colectare prin RVM-uri (Reverse Vending Machine, n.r.), dar și prin POS-uri și o aplicație pentru telefon (acestea fiind dezvoltate pentru colectarea manuală), soluții împotriva fraudării sistemului de colectare a ambalajelor și returnare a garanției și, nu în ultimul rând, de informare a publicului cu privire la importanța utilizării SGR pentru mediul înconjurător.

Prin urmare, RLG a dezvoltat un sistem operațional, tehnologic și de know-how care să sprijine operatorul SGR în câteva state europene, în unele dintre acestea dezvoltând o experiență de peste 18 ani în domeniul ambalajelor SGR, a mai arătat Gheorghe Loloiu.

Totodată, a mai declarat acesta, sistemul propus de RLG este măsurabil, flexibil, practic și pregătit pentru viitor, prin urmare un SGR inteligent care combină tehnologia actuală cu cea de mâine.

De asemenea, acesta oferă cel mai bun raport calitate-preț: sistemul va oferi partenerului nostru posibilitatea de a face economii pe termen lung datorită eficienței sistemului, stabilității financiare și evitării fraudei.

Adaptabilitatea la nevoile pieței, sistemul atotcuprinzător, care include jucătorii actuali ai pieței, sunt de asemenea avantaje ale RLG.

Am investit deja câteva milioane de euro în sistemul de bază, cu configurații locale specifice care urmează să fie adăugate

Gheorghe Loloiu, Director General Reverse Logistics Group

Când vine vorba despre modelul de operare al soluțiilor propuse de SGR, Gheorghe Loloiu a specificat că este vorba despre sistemul informatic de gestionare a întregii baze de date a SGR, cât și despre aspectele practice legate de stocurile de ambalaje neetichetate specific, la data demarării SGR, a achiziționării de RVM-uri sau POS-uri de către toți comercianții de ambalaje de plastic, sticlă și aluminiu.

Aspectul etichetării conforme cu regulile SGR este important, aceasta intră în sfera producătorilor de ambalaje nereutilizabile și necesită investiții ce trebuie bugetate din timp, la fel ca achiziția de aparate de scanat (RVM sau POS).

Experiența din Germania ne-a dovedit necesitatea adaptării soluțiilor pentru toate tipurile de comercianți și pentru toate comportamentele clienților (fie că vorbim de mediul urban sau rural), a mai explicat Gheorghe Loloiu. Există comercianți mici, care nu dispun de suprafețe suficient de mari pentru a amplasa un RVM obișnuit. Aici intervenim noi cu soluția unui RVM care ocupă un spațiu cuprins între 0,55 mp și 0,81 mp.

Totodată, RLG vine cu soluția POS-urilor la casele de marcat pentru colectarea manuală, precum și cu o aplicație pe care și-o poate instala comerciantul și clientul și prin care se pot scana ambalajele nereutilizabile în cadrul SGR.

De asemenea, a mai arătat Gheorghe Loloiu, RLG a creat o platformă modulară și un sistem IT care să sprijine întregul proces, accesibil pentru toate țările care implementează SGR, care se bazează pe sistemul Cloud, securizat, pregătit pentru viitor.

Nu se recomandă însă copierea soluțiilor, a atras atenția Directorul General Reverse Logistics Group, mai ales din țările mai mici. Trebuie avute în vedere și termenele de implementare a sistemului, care diferă de la țară la țară. Abordarea noastră este etapizată și putem livra primele lansări (inclusiv înregistrarea și raportarea), în termen de 12 luni.

Pentru lansarea completă a sistemului avem nevoie de aproximativ 1 an

Gheorghe Loloiu, Director General Reverse Logistics Group

Cât despre obiectivul comun al UE de returnare a ambalajelor SGR a 85-90% din deșeurile provenite din ambalaje până în 2025, acesta se poate atinge dacă avem o conștientizare și educare a consumatorilor în direcția colectării selective, a subliniat Loloiu. Campania de conștientizare trebuie demarată cât mai repede, imediat ce administratorul SGR va fi numit și licențiat.

Din ce am observat noi în activitatea de 13 ani derulată în România în domeniul deșeurilor, nu este usor să convingi consumatorul să își schimbe mentalitatea și obișnuințele cotidiene. Dar, având în vedere beneficiul obținerii contravalorii garanției, suntem optimiști că deșeurile de ambalaje ce intră sub incidența SGR vor fi predate în locurile special amenajate, cu bună credință, mai ales că se caută amplasarea acestora în proximitatea consumatorului.

Nu în ultimul rând, a mai explicat Gheorghe Loloiu, nu vrem să venim cu lucruri noi, să testăm acum soluții, ci venim cu experiența de 20 de ani, cu reușita în abordarea tuturor factorilor implicați, cu metode testate și sigure.

Totodată, a arătat acesta, propunem setarea unui sistem IT care să aibă un modul dedicat de analiză bază de date, identificare fraudă și propunere măsuri în timp util.

La fel de important, Reverse Logistics Group a dezvoltat un set de bune practici, după cum urmează:

- Setarea unui sistem verificat de gestionare a SGR – membrii fondatori și statul.
- Campanie de informare la nivel național - conștientizarea opiniei publice în legătură cu valoarea ambalajelor de unică folosință și încurajarea returnării acestora - SGR
- Standarde ridicate de reciclare în ceea ce îi privește pe valorificatori

Cât despre beneficiile socio-economice și de protecție a mediului înconjurător, în țara noastră, ca urmare a implementării SGR, Gheorghe Loloiu a evidențiat următoarele:

- Reducerea poluării mediului cu ambalaje de unică folosință utilizate la îmbutelierea băuturilor
- Standarde ridicate și ușor controlabile de reciclare
- Transparență prin integrarea tuturor canalelor de distribuție și returnare într-un singur sistem
- Sistemul depozit crește vânzările rețelelor de retail
- Creștea gradului de fidelizare a clienților care vor vizita mai des rețelele de distribuție pentru a returna ambalajele goale
- Efectele economice imediate
- Peste 1.300 de locuri de muncă suplimentare (operarea sistemului depozit, retail)
- Investiții suplimentare (logistică, centrele de numărare, procesarea materialelor)
- Creșterea nivelului de colectare a taxelor prin transparența distribuției băuturilor
- Fonduri din valorificarea materialelor care vor sprijini implementarea și gestionarea SGR

Sursa foto: Reverse Logistics Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri