Salariatii IAR Ghimbav au intrat ieri dimineata in greva generala, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a refuzat sa garanteze platile compensatorii in cazul de concedierilor colective dupa privatizare, informeaza NewsIn.

Greva generala a celor 900 de angajati ai IAR Ghimbav se desfasoara la locul de munca, fara ca sindicalistii sa organizeze miscari de protest. Greva a fost declansata in ciuda faptului ca AVAS, printr-un comunicat remis conducerii uzinei si sindicatului uzinei, a solicitat sindicatelor de la IAR Ghimbav sa renunte la greva anuntata pentru astazi, 7 mai, pentru a evita efectele negative asupra privatizarii. Totodata, AVAS considera protestul nejustificat in conditiile in care cinci din cele sase cereri ale sindicatelor au fost rezolvate favorabil.

„Cel de-al saselea punct, referitor la cuantumul platilor compensatorii acordate in caz de disponibilizare, prin care Sindicatul Liber ICA a solicitat 20 de salarii compensatorii (la nivelul salariului mediu brut pe societate) pentru cei cu varsta sub 35 de ani, 30 de salarii compensatorii pentru cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si 40 de salarii compensatorii pentru cei de peste 45 de ani, nu a putut fi solutionat de AVAS", se arata in comunicatul institutiei.

Potrivit AVAS, in actualul contract colectiv de munca, sunt prevazute plati compensatorii in cunatum de 6, 8, 10, sau 12 salarii medii nete pe economie, in funtie de vechimea in munca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Forma inedita de protest al grefierilor impotriva "legilor injustitiei