Petrom achizitioneaza Shell Gas Romania SA si Trans Gas Services SRL ca urmare a deciziei Shell de a renunta la afacerile cu GPL din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia. Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor necesare tranzactiei cu Shell Gas (LPG) Holdings BV si avizul Consiliului Concurentei, estimat a fi obtinut in trimestrul trei al acestui an.

Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de marketing: „Achizitia ne va permite sa ne consolidam pozitia pe care o detinem pe piata de GPL din Romania. Aceasta tranzactie creeaza sinergii cu activitatile noastre pe piata de GPL si ne permite sa ne crestem cota de piata, care, in prezent, este de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz1”.

Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal, prin propria retea de distributie butelii precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services SRL, furnizor de propan din import. Din cele circa 600 de statii pe care Petrom le detine in Romania, aproximativ 300 comercializeaza butelii.

„Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250 mii tone, cu perspective de crestere. Prin urmare, ne vom concentra asupra activitatilor pe care le derulam pe aceasta piata, in vederea optimizarii lor”, a adaugat Tamas Mayer.

Citeste si:

Shell Gas, membra a grupului Shell, a iesit de pe piata autohtona a gazului petrolier lichefiat (GPL) in urma vanzarii afacerii catre compania franceza Rubis. Shell a vandut de asemenea si afacerile sale cu GPL pe care le desfasoara in Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Elvetia. Vanzarea diviziei din Romania va fi supusa dreptului de preemptiune si preaprobare exprimate de catre partenerii Shell de pe piata locala.

“Ne concentram investitiile in zonele in care are deja o prezenta considerabila, investind si dezvoltandu-ne pe pietele cu cel mai ridicat potential de crestere. Am facut progrese semnificative in simplificarea portofoliului, reducerea complexitatii si a costurilor de operare”, a declarat la finalul lunii martie Erwin Friederich, vicepresedintele Diviziei GPL din Shell.

Shell Gas Romania a fost creat in 1996, ca un joint-venture intre Grupul Shell care detine 55% din actiuni si Petrom 45%. Shell Gas este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata gazului petrolier lichefiat, alaturi de Butan Gas Romania sau Crimbo Gas. Daca tranzactia cu Rubis va fi finalizata si in Romania, acesta va reprezenta punctul de intrare al companiei franceze pe piata romaneasca de profil.

Rubis este un operator international din industria petroliera cu sediul la Paris, specializat in sectorul downstream si cu oexperienta semnificativa in domeniul GPL. Prin intermediul marcii Vitogaz, Rubis este prezent pe pietele GPL din Europa, Africa si Caraibe. Compania franceza a achizitionat activitatile GPL ale Shell din Antilele Franceze si din Guyana Franceza.