Clariant, companie axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat producția primei cantități de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid din Podari, județul Dolj, la câțiva kilometri de Craiova.

Întreaga cantitate va fi preluată de către Shell, companie din domeniul energiei, în baza unui contract multianual. În ultimele șase luni, uzina a trecut printr-un proces amănunțit de punere în funcțiune, care a dus la începerea producţiei. Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generație din 250.000 de tone de reziduuri agricole de proveniență locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are și alte oportunități de valorificare, fiind folosit și în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Vezi și: FOTO: Cum arata fabrica de la Podari, jud. Dolj, unde paiele din Oltenia se transformă în combustibil alternativ

Biocarburanții și substanțele biochimice obținute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producția și disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producției de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid din Podari este vitală.

Conrad Keijzer, Chief Executive Officer Clariant

Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafață de 10 hectare și are aproximativ 100 de angajați. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali. Fabrica din Podari, judetul Dolj a început să fie construită în 2019, iar spre finalul lui 2021 a fost dată în folosință pentru testare.

Ce este etanolul celulozic și de ce este important

Pe scurt, etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat în industria auto, drept combustibil pentru mașini. Producţia de etanol celulozic se realizează din reziduuri agricole (paie de grâu, coceni de porumb și chiar rămășițe crude de la vița de vie). Important de precizat este că biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole au un rol esențial în reducerea amprentei de carbon, mai ales în contextul angajamentului asumat de UE de reducere a emisiilor de carbon cu cel puţin 55% până în 2030.

Sursa foto: Clariant

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri