Clariant, companie axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat producția primei cantități de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid din Podari, județul Dolj, la câțiva kilometri de Craiova.

Întreaga cantitate va fi preluată de către Shell, companie din domeniul energiei, în baza unui contract multianual. În ultimele șase luni, uzina a trecut printr-un proces amănunțit de punere în funcțiune, care a dus la începerea producţiei. Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generație din 250.000 de tone de reziduuri agricole de proveniență locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are și alte oportunități de valorificare, fiind folosit și în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Vezi și: FOTO: Cum arata fabrica de la Podari, jud. Dolj, unde paiele din Oltenia se transformă în combustibil alternativ

Biocarburanții și substanțele biochimice obținute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producția și disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producției de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid din Podari este vitală.

Retail jobs

Conrad Keijzer, Chief Executive Officer Clariant

Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafață de 10 hectare și are aproximativ 100 de angajați. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali. Fabrica din Podari, judetul Dolj a început să fie construită în 2019, iar spre finalul lui 2021 a fost dată în folosință pentru testare.

Ce este etanolul celulozic și de ce este important

Pe scurt, etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat în industria auto, drept combustibil pentru mașini. Producţia de etanol celulozic se realizează din reziduuri agricole (paie de grâu, coceni de porumb și chiar rămășițe crude de la vița de vie). Important de precizat este că biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole au un rol esențial în reducerea amprentei de carbon, mai ales în contextul angajamentului asumat de UE de reducere a emisiilor de carbon cu cel puţin 55% până în 2030.

Citeste si:
Elvețienii de la Clariant au terminat fabrica din Dolj, unde se...
Elvețienii de la Clariant au...

Sursa foto: Clariant

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri