Scumpirea gazelor naturale și a energie electrice le-a dat mari bătăi de cap producătorilor de materiale de construcții din România și nu numai în prima jumătate a acestui an, problemă care nu a făcut altceva decât să încurce mai mult calculele costurilor de producție, care erau deja afectate de scumpirea materiilor prime.

Wall-Street.ro a discutat cu doi reprezentanți ai unor producători de materiale de construcții autohtoni, Vicențiu Mocanu (stânga), proprietarul VeroTherm și Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Au fost două interviuri independente unul de celălalt, dar în care cei doi interlocutori ai noștri au adresat aceleași probleme cu care se confruntă piața în acest moment, probleme care ajung să se vadă în prețul final al materialelor de construcție.

Pe lângă faptul că existau probleme legate de procurarea și de prețul materiilor prime, la începutul acestui an au apărut și scumpirile la gaze și electricitate. Totodată, există și acest grad de incertitudine în piață, care încetinește ritmul lucrărilor, ceea ce face și mai dificilă misiunea producătorilor de a nu transfera cât mai mult din costurile de producție în prețul final al produselor lor, pentru a nu speria clienții.

Nu este doar cazul celor de la VeroTherm, care susțin că sunt cel mai mare producător autohton de polistiren, sau al celor Symmetrica, producătorul care are 8 fabrici în toată țara și care se recomandă cel mai mare producător român de pavaje și borduri vibropresate, ci o situație care este resimțită de toți cei care au unități de producție.

Situația complicată a scumpirii materiilor prime

În ceea ce privește prețurile materiilor prime, Sebastian Bobu spune că principala problemă este aceea că ne confruntăm cu o situație generalizată, care afectează toate categoriile de materii prime.

„Au fost creșteri și în anii anteriori, dar doar în cazul anumitor tipuri de materii prime. Au mai fost fluctuații de prețuri la vată bazaltică, cărămidă, oțel-beton. Dar aceste fluctuații aveau loc din cauza evoluției dintre cerere și ofertă. Odată cu scumpirea gazului și apoi cu ce s-a întâmplat în iarnă, cu problema conflictului din Ucraina, lucrurile au cam explodat. Scumpirile au venit în lanț. Nu cred că avem lună în care vreo materie primă să fi rămas la un preț cât de cât decent comparativ cu anul trecut.

Cam toate costurile cu materia primă au crescut cu 20-40%. Sunt alte materii care s-au scumpit și mai mult. De exemplu, oțelul-beton a ajuns acum o lună și jumătate la 8 lei pe kilogram. Acum a revenit la circa 4 lei pe kilogram, dar tot este cu 50-60% mai scump comparativ cu anul trecut”, ne-a explicat directorul executiv al Symmetrica.

Reprezentantul producătorului de pavaje și borduri ne mai spune că au încercat să țină cât au putut de prețul produselor, pentru a nu crea un șoc în rândul clienților.

Dacă încerci să treci prea brusc aceste costuri către client, el va veni și va spune «Stop! Eu mă așteptam la o creștere de câteva procente. Înțeleg că s-au scumpit una-alta, dar nu-mi permit să plătesc acum un preț cu 30-40% mai mare dintr-odată». Am încercat să compensăm această creștere a costurilor reducând cât de mult am putut din marja noastră de profit.

Problema este că poți face asta într-o piață în care volumele cresc, dar dacă volumele sunt constante sau chiar scad, atunci apar probleme. Deocamdată, încă există o inerție, dar se simte deja o reticență din partea pieței de a semna noi contracte, de a începe noi lucrări, majoritatea spunând «Stai să văd ce se mai întâmplă». Chiar și clienții tradiționali ai companiei vor să vadă ce se întâmplă și la alții, de teamă că poate nu au găsit sau nu au negociat cel mai bun preț”, ne-a mai explicat Sebastian Bobu.

Același lucru a fost sesizat și de Vicențiu Mocanu, care semnalează o intrare în expectativă a multor clienți, aceștia sperând să vadă o ieftinire a materialelor de construcție, fiind încurajați de scăderea prețurilor pentru anumite tipuri de materiale, cum ar fi fierul care a scăzut la jumătate față de luna martie.

Din cauză că unele materiale s-au ieftinit, cum ar fi fierul, lumea așteaptă să se ieftinească și altele, dar în cazul nostru materia primă este o derivată a petrolului, iar petrolul nu s-a ieftinit. Circa 2% cât a mai scăzut prețul la petrol nu este de ajuns să se vadă într-o ieftinire a materiei prime de care avem noi nevoie”, a spus Vicențiu Mocanu.

Iar asta nu este tot. Sebastian Bobu ne mai spune că, pe lângă materiile prime care s-au scumpit, cum ar fi în cazul celor de la Symmetrica, agregatele de balastieră, cum sunt nisipul, pietrișul, dar și cimentul și aditivii coloranți, compania se uită acum și la costurile materialelor de ambalare, cum sunt paleții și foliile de plastic.

„Înainte, acestea reprezentau un procent foarte mic în procesul de producție, dar pentru că prețurile s-au dublat am început să fim atenți și la aceste costuri. Chiar ne gândim la soluții care să ne ajute să limităm inflamarea costului de producție și, ulterior, a prețului de desfacere a produselor în piață”, ne-a mai spus reprezentantul Symmetrica.

Cu cât au crescut facturile la gaz și energie pentru producătorii industriali

Vicențiu Mocanu ne-a povestit și despre șocul pe care l-a avut când a văzut în luna februarie factura la gaze, care era cu mult mai scumpă decât nivelul cu care era obișnuit.

„După ce au sărit prețurile, când mi-a venit factura de gaz, am crezut că este vorba despre o eroare. Îmi venea să le spun să vină să ia contorul înapoi. Dacă înainte factura mea la gaz era undeva la 40.000 de lei pe lună, sărise dintr-odată la 270.000 de lei. A trebuit să opresc linia de producție a mortarelor pentru că ieșeam în pierdere”, ne-a mai spus Vicențiu Mocanu.

Așadar, vorbim de o creștere de aproape șapte ori a facturii la gaz în cazul celor de la Verotherm.

(Fabrica VeroTherm din Râmnicu Vâlcea - sursa foto VeroTherm)

Citește și: Proiectele de reabilitare termică a locuințelor așteaptă deblocarea a 3 miliarde de euro

În ceea ce privește situația de la Symmetrica, unde factura de electricitate era cea care conta cel mai mult, Sebastian Bobu ne spune că au costuri de trei ori mai mari.

„Nu ne-am așteptat să începem anul cu situația asta, chiar dacă erau deja semne legate de scumpirea energiei electrice încă din septembrie-octombrie anul trecut. Cum energia electrică nu reprezenta chiar atât de mult în costul nostru de producție, nu ne gândeam că o să fie o problemă sau că ne va afecta atât de mult.Spre norocul nostru, nu folosim gazele decât pentru încălzire și nu suntem chiar atât de afectați.

Este ceva ce ne ajută, pentru că și aici au crescut mult prețurile, dar cu prețul electricității este foarte complicat. Dacă anul trecut cumpăram energia electrică undeva la 250-260 de lei/MW, anul ăsta prețul a crescut foarte mult, în jurul a 700 de lei/MW. Deci, vorbim de un preț care este cam de trei ori mai mare decât era anul trecut”, ne-a explicat Sebastian Bobu.

Fabrica Symmetrica din Veresti, Suceava(Fabrica Symmetrica din Veresti, Suceava - sursa foto Symmetrica)

Citește și: Sebastian Bobu, Symmetrica: Programele PNRR și Anghel Saligny sunt încurajatoare, dar lucrurile se mișcă greu

În clipa asta nu mai contează prețul, cât asigurarea stocurilor de materii prime

O altă problemă a producătorilor de materiale de construcții este asigurarea stocurilor de materie primă, una din ce în ce mai stringentă și care a necesitat schimbarea totală a modului de lucru și a priorităților.

Potrivit proprietarului de la VeroTherm, în acest context, mulți importatori de materii prime derivate din petrol au probleme în a livra cantitățile solicitate de clienții lor.

„Înainte, doar eu luam de la un importator 10 tiruri de materie primă în fiecare lună. Acum aduce 7 tiruri de materie primă pentru toată piața. În condițiile actuale, pentru că este bătaie pe materii prime, prețul crește.

Sunt cazuri în care mi se dă o ofertă din partea unui furnizor care este valabilă pentru doar o oră. În condițiile astea nici nu mă mai interesează prețul, pentru că eu am nevoie de stocuri. În momentul de față ești mai mulțumit când găsești de unde să-ți asiguri materia primă, decât să obții un preț mai bun, pentru că disponibilitatea acestor materii este mai importantă decât prețul lor”, a punctat Vicențiu Mocanu.

Potrivit lui, fără materie primă, trebuie oprită producția, operațiune pe care nu și-o dorește niciun producător, deoarece oprirea producției este foarte costisitoare și generează și mai multe cheltuieli.

Eu, dacă opresc producția 3 luni într-un an, mă vor trage în jos costurile fixe. Costurile cu oprirea producției sunt atât de mari, încât nu-ți permiți să o oprești. De aceea, pentru mulți producători, nu doar de materiale de construcție, nu mai contează prețul materiei prime, ci asigurarea stocurilor necesare pentru a menține ritmul de producție”, ne-a mai explicat Vicențiu Mocanu.

Pentru a-și asigura stocuri suficiente de materie primă, Verotherm a contractat producători din Coreea de Sud, din zona Orientului Mijlociu, dar și din piețele europene. Dacă înainte lucra cu 2 producători, în prezent lucrează cu 14 producători de materie primă, astfel încât să-și asigure volumul necesar pentru a menține ritmul producției.

Sursa foto: VeroTherm/Symmetrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri