Invadarea Ucrainei pe 24 februarie a convins rapid sute de mari companii internaționale să părăsească Rusia. Cercetătorii de la Universitatea Yale au realizat a acestora, dar și a firmelor care încă operează în această țară, în ciuda războiului declanșat de Kremlin și atrocităților comise de forțele rusești.

Potrivit monitorizării realizate de prestigioasa universitate americană (vezi AICI lista completă), la 1 august peste 300 de companii internaționale părăsiseră complet Rusia – fie că și-au închis operațiunile din această țară, fie că au rupt parteneriatele cu companii locale sau relațiile de afaceri. Alte aproape 500 și-au suspendat operațiunile din Rusia, însă și-au lăsat deschise opțiunile pentru a se întoarce pe această piață iar 171 și-au redus semnificativ operațiunile curente, fără a ieși complet.

Cercetătorii de la Yale au identificat însă și 237 de companii care continuă să opereze ”business as usual” în dictatura lui Putin.

Care sunt marile companii ce nu au plecat din Rusia

Unele dintre acestea provin din țări care susțin, sub o formă sau alta, Kremlinul: de pildă Air Serbia, Turkish Airlines și Air China, Ali Baba sau Mold (din Ungaria). Sunt însă și numeroase companii din Europa și chiar Statele Unite. Printre cele prezente și la noi se numără: Ariston Group, Auchan, Benetton, Bonduelle, Calzedonia, Diesel, Giorgio Armani, Gorenje, Hard Rock Cafe, Lacoste, Legrand, Leroy Merlin, MSI, New Yorker, Unicredit sau Veolia.

Alte 160 de companii au oprit investițiile și dezvoltarea în Rusia, dar nu au plecat din această țară. De exemplu, Barilla și-a limitat producția din Rusia la pâine și paste; Colgate-Palmolive nu mai importă și vinde decât ”produse esențiale de sănătate și igienă”; Domino’s Pizza a suspendat plata redevențelor, dar nu a închis restaurantele. Sunt multe alte companii cunoscute și la noi pe această a doua listă: Aviva, Bayer, Bolt, Danone, Ecco, Hochland, Japan Tobacco, Lenovo, Nestle, OMV, Subway, Tom Tailor și Unilever sunt numai câteva nume.

Citește și: Exodul marilor companii din Rusia. Occidentalii renunță fără să clipească la operațiunile din țara lui Vladimir Putin

Plecarea companiilor străine ar fi redus cu 40% PIB-ul Rusiei

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Yale afirmă că retragerea companiilor străine, combinată cu sancțiunile la adresa Rusiei, are un efect devastator asupra economiei acestei țări.

”Ca rezultat al retragerii afacerilor străine, Rusia a pierdut companii reprezentând circa 40% din PIB-ul său, dând înapoi aproape complet trei decenii de investiții străine și suferind un exod simultan și fără precedent al capitalului și al forței de muncă”, scriu economiștii americani.

”Piețele financiare din Rusia au avut anula acesta cele mai proaste rezultate din toată lumea […] ceea ce s-a adăugat la faptul că Rusia este ruptă de piețele financiare internaționale, ceea ce îi limitează accesul la capitalurile necesare revitalizării economiei sale deja schilodite”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri