Rompetrol a inaugurat, ieri, prima benzinarie sub brand propriu in sudul Frantei, pe autostrada Toulouse – Navaronne, la Arzens, langa Carcassone. „Pana la finele anului 2007, vom deschide in Franta zece noi benzinarii sub brand propriu, majoritatea pe autostrazi”, a declarat, citat de NewsIn, Patriciu.

Benzinaria reprezinta o investitie de tip greenfield, construita pe locul unei statii din reteaua Dyneff, achizitionata de Rompetrol la finele anului 2005. O alta benzinarie Rompetrol, localizata de cealalta parte a autostrazii, functioneaza de circa o luna. „Primele doua benzinarii din Franta au costat opt milioane de euro, astfel ca, pana la finele anului, vom investi peste 40 de milioane de euro pentru cele zece statii”, a aratat Patriciu.

Lansarea benzinariei din sudul Frantei coincide cu introducerea pe piata franceza a biocombustibilului superetanol E85. „Compania intentioneaza sa echipeze, pana la sfarsitul anului 2007, aproximativ 30 de statii de benzina pentru distributia de superetanol E85, care contine 85% etanol si 15% benzina”, a mai spus Patriciu.

Acesta a aratat ca biocombustibilul comercializat in statiile Rompetrol din Franta provine din importuri. „Mare parte a biocombustibilului este adus din America de Sud, respectiv din Brazilia, iar o alta parte provine din surse europene”, a spus presedintele Rompetrol.

„Intentionam ca, incepand cu anul urmator, sa producem biocombustibil si la rafinaria Petromidia. Urmarim sa producem aici 100% din necesarul propriu de biocombustibil, avand in vedere legislatia in vigoare in acest sens”, a punctat Patriciu.

Acesta a aratat ca Rompetrol urmareste achizitia altor licente de concesionare pentru spatiile de benzinarii de-a lungul autostrazilor. „Benzinariile de la Carcassonne sunt o platforma investitionala pentru noi in Franta”, a adaugat Patriciu.

Citeste si:

De asemenea, presedintele Rompetrol a mai spus ca intentioneaza sa achizitioneze benzinarii si in Spania. „Aceasta tranzactie va depinde, insa, de rafinaria pe care o vom achizitiona”, a explicat Patriciu.

Acesta a estimat ca grupul Dyneff va avea in 2007 o cifra de afaceri de peste 2 miliarde de euro.

Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la sfarsitul lui 2005 si opereaza o retea de 226 de benzinarii in Franta, inclusiv francizele, si depozite in Spania si Franta, cu o cota de piata de 22% in sudul Frantei si 4% la nivel national. La momentul achizitiei de catre Rompetrol, Dyneff avea o cifra de afaceri de 2,2 miliarde de euro.

De asemenea, Dinu Patriciu a anuntat numirea lui Laurent Sancier, fost director al Shell France, in functia de director general al Dyneff Group pentru Franta si Spania. Acesta urmeaza sa preia functia incepand cu data de 21 mai si va raspunde de dezvoltarea si cresterea operatiunilor companiei in cele doua tari

La finele lunii martie, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca Rompetrol urmareste achizitionarea unei rafinarii in bazinul Marii Mediterane, in Franta sau Italia, care sa alimenteze benzinariile din sudul Frantei, "dar nu numai acestea". "In prezent, producem patru milioane de tone de carburanti, dar vindem 7,5 milioane de tone, astfel ca trebuie sa ne echilibram. Vrem sa achizitionam aceasta rafinarie cat mai curand, dar procesul este deosebit de complex", a aratat Patriciu.

Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005.