Rompetrol si subsidiara sa din Franta, grupul Dyneff, vor investi, in urmatorii patru ani, circa 60 de milioane de euro pentru un nou depozit de produse petroliere in sudul Frantei, a declarat directorul adjunct al diviziei de depozite din cadrul Dyneff, Bruno Pierrine.
Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate pentru noul depozit va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2007, urmand ca depozitul sa fie functional in 2011, cel mai tarziu in 2012.

In prezent, grupul Dyneff opereaza cinci depozite de produse petroliere in sudul Frantei, doua dintre ele fiind localizate in Port la Nouvelle. “Primul depozit, cu o capacitate de 136.000 metri cubi, va fi desfiintat, intrucat este foarte vechi, fiind construit in 1939. Mai mult, este localizat in interiorul orasului, iar noile norme nu mai permit continuarea activitatii in aceasta locatie”, a mai spus Pierrine, potrivit NewsIn.

Cel de-al doilea depozit are o capacitate de 30.000 de metri cubi, iar in noul depozit, care va fi construit tot langa Port la Nouvelle, vor putea fi stocati intre 140.000 si 200.000 de metri cubi de produse petroliere. Celelalte trei depozite ale grupului sunt localizate la Fos, Lyon si Saint Gaudens.

Rompetrol a inaugurat, joi, prima benzinarie sub brand propriu in sudul Frantei, pe autostrada Toulouse – Narbonne, la Arzens, langa Carcassonne. „Pana la finele anului 2007, vom deschide in Franta zece noi benzinarii sub brand propriu, majoritatea pe autostrazi”, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, adaugand ca, pe aceasta autostrada, traficul este de aproximativ 34.000 de masini pe zi.

Benzinaria reprezinta o investitie de tip greenfield, construita pe locul unei statii din reteaua Dyneff, achizitionata de Rompetrol la finele anului 2005. O alta benzinarie Rompetrol, localizata de cealalta parte a autostrazii, functioneaza de circa o luna. „Primele doua benzinarii din Franta au costat peste opt milioane de euro, astfel ca, pana la finele anului, vom investi peste 40 de milioane de euro pentru cele zece statii”, a aratat Patriciu. Licenta de concesiune pentru cele doua locatii de pe autostrada a fost obtinuta in decembrie 2005, pentru o perioada de 15 ani.

Lansarea benzinariei din sudul Frantei coincide cu introducerea pe piata franceza a biocombustibilului superetanol E85. „Compania intentioneaza sa echipeze, pana la sfarsitul anului 2007, aproximativ 30 de statii de benzina pentru distributia de superetanol E85, care contine 85% etanol si 15% benzina”, a mai spus Patriciu. Acesta a aratat ca biocombustibilul comercializat in statiile Rompetrol din Franta provine din importuri. „Mare parte a biocombustibilului este adus din America de Sud, respectiv din Brazilia, iar o alta parte provine din surse europene, inclusiv de la de la rafinaria Petromidia”, a spus presedintele Rompetrol, adaugand ca rafinaria din Constanta exporta circa 10% din productie in Franta.

„Intentionam ca, incepand cu anul urmator, sa producem biocombustibil si la rafinaria Petromidia. Urmarim sa producem aici 100% din necesarul propriu de biocombustibil, avand in vedere legislatia in vigoare in acest sens”, a punctat Patriciu.

Carburantii comercializati in Romania dupa 1 iulie 2007 trebuie sa contina 2% biodiesel. In acest sens, Patriciu a aratat ca Rompetrol are nevoie de circa 120.000 de tone de biodiesel, pe care, in acest an, le va importa. El a mai spus ca, pe piata din vestul europei, Rompetrol urmareste achizitia altor licente de concesionare pentru spatiile de benzinarii de-a lungul autostrazilor. „Benzinariile de la Carcassonne sunt o platforma investitionala pentru noi in Franta”, a adaugat Patriciu. De asemenea, presedintele Rompetrol a mai spus ca intentioneaza sa achizitioneze benzinarii si in Spania. „Aceasta tranzactie va depinde, insa, de rafinaria pe care o vom achizitiona”, a explicat Patriciu. In Franta, exista 12 rafinarii, iar trei dintre ele, apartinand grupului Shell, sunt scoase la vanzare. Patriciu a refuzat sa precizeze daca Rompetrol poarta discutii pentru achizitia uneia dintre rafinariile Shell.

Presedintele Rompetrol a estimat ca grupul Dyneff va avea in 2007 o cifra de afaceri de peste 2 miliarde de euro.Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la sfarsitul lui 2005 si opereaza o retea de 226 de benzinarii in Franta, inclusiv francizele, si depozite in Spania si Franta, cu o cota de piata de 22% in sudul Frantei si 4% la nivel national. La momentul achizitiei de catre Rompetrol, Dyneff avea o cifra de afaceri de 2,2 miliarde de euro.

La finele lunii martie, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca Rompetrol urmareste achizitionarea unei rafinarii in bazinul Marii Mediterane, in Franta sau Italia, care sa alimenteze benzinariile din sudul Frantei, "dar nu numai acestea".

Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri