În vederea modernizării rețelei și simplificării efortului de migrare a serverelor şi aplicațiilor între centrele sale de date, BCR a selectat Datanet Systems, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții și sisteme IT&C complexe din România, pentru implementarea unei arhitecturi Software Defined Networking, bazată pe Cisco Application Centric Infrastructure (ACI).

La finalul proiectului, BCR a obținut nivelul de geo-reziliență vizat între centrele de date din București și Viena și a redus major efortul operațional de migrare a serverelor şi aplicațiilor între acestea.

Membră a Erste Group, Banca Comercială Română (BCR) este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România. Compania acordă o importanță deosebită inovației și utilizează tehnologii de generație nouă pentru a crește eficienţa, competitivitatea și asigurarea conformității cu reglementările din domeniul financiar-bancar.

BCR a contractat Datanet Systems pentru execuția unui proiect de modernizare a infrastructurii Data Center și a rețelei de date. Prin implementarea tehnologiei Software Defined Networking (SDN), BCR a vizat atingerea a două obiective operaţionale: migrarea facilă a serverelor şi aplicațiilor între centrele de date ale băncii şi adoptarea funcționalităților de micro-segmentare a rețelei, pentru separarea în scop de securitate a unor zone operaționale specifice fără a fi necesară reconfigurarea serverelor din cadrul acestora.

Despre caracteristicile rețelelor Software Defined, vă invităm să citiți articolul ”Software Defined Network, o soluţie veche pentru probleme noi”.
„BCR şi-a propus modernizarea întregii infrastructuri IT, iar tehnologia IP fabric a devenit un standard de facto în centrele de date. Am optat pentru soluția SDN Cisco ACI atât prin prisma istoricului băncii cu produsele Cisco și a relației de încredere pe care o aveam cu Datanet Systems, dar şi pentru funcţionalităţile suplimentare oferite de soluția Cisco, ca, de exemplu, microsegmentarea, care ne permite, alături de multifabric, să avem un control mult mai granular al traficului în centrul de date,“ afirmă Cristian Costina, Şef al Departamentului Managementul Infrastructurii şi Centrelor de Date, Direcția Operaţiuni IT, BCR.

Soluția realizată pentru BCR
În prima etapă a proiectului, specialiștii Datanet Systems, împreună cu echipa IT a BCR, au evaluat infrastructura existentă şi cerinţele de funcționalitate pentru a defini cea mai potrivită soluţie tehnică. În baza evaluării, aceștia au realizat documentația de proiect pentru un sistem Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) în arhitectură Multi-Site. Proiectul a inclus, de asemenea, faze de testare, validare și punere în producție, prin care echipa de proiect s-a asigurat că soluția implementată în rețeaua de producție asigură nivelul de funcţionalitate testat în cadrul rețelei pilot.

A doua etapă importantă a proiectului a vizat utilizarea sistemului Cisco ACI pentru micro-segmentarea traficului din rețeaua de date şi segregarea granulară a diferitelor medii functie de nivelul de securitate, fără ca acestea să necesite reconfigurarea serverelor băncii. De asemenea, anumite categorii de trafic au fost direcționate către un firewall, cu reguli stricte de inspecție.

„Proiectul derulat cu Datanet Systems în centrele de date ale BCR a avut un nivel ridicat de complexitate şi a solicitat resurse umane calificate, pentru a identifica soluţiile tehnice optime. Implementarea Cisco ACI pentru asigurarea geo-rezilienței între Bucuresti şi Viena a decurs foarte bine și a condus la punerea soluției în exploatare mai repede decât programasem inițial,” a declarat Cristian Costina, Şef al Departamentului Managementul Infrastructurii şi Centrelor de Date, Direcția Operaţiuni IT, BCR.

Beneficiile trecerii la o rețea Software Defined

  • Îmbunătăţirea nivelului de reziliență a aplicațiilor ce rulează în centrele sale de date; comutarea automată între centrele de date în situația apariției unor disfuncționalități (downtime sau scădere de performanță);
  • Simplificarea și automatizarea operațiunilor pentru alocarea de resurse în aceste centre; gestionarea unitară a tuturor workload-urilor dintr-o singură consolă;
  • Reducerea efortului operaţional la relocarea aplicaţiilor. Echipa IT a BCR are acum posibilitatea de a muta aplicaţii între centre de date aflate la mare distanţă printr-o simplă configurare, ceea ce anterior nu era posibil. Efortul de migrare a severelor şi aplicațiilor între centrele de date a fost redus de aproximativ 8 – 10 ori.
  • Identificarea rapidă a cauzelor care pot genera disfuncționalități și reducerea duratei proceselor de diagnosticare, ceea ce ușurează semnificativ activitatea echipei IT; • Aplicarea centralizată a politicilor de securitate; controlul superior asupra reţelei de date, cu posibilitatea stabilirii unor reguli pe grupuri și segmente, precum şi inspecția la nivel avansat a anumitor categorii de trafic.

Perspective

Cisco ACI a devenit unul dintre multiplii piloni tehnologici prin care BCR se digitalizează şi își pune în practică viziunea de a oferi un banking modern şi inovativ, pentru milioane de oameni și afaceri.

Cu acest proiect, BCR a făcut pasul către “intent-based networking” un mod de administrare care permite translarea mult mai rapidă a cerinţelor de business asupra configurațiilor de reţea. Mai mult, banca a creat o bază de dezvoltare viitoare care să ofere același nivel de conectivitate și mobilitate a workload-urilor atât în scenarii on-premieses cât și cloud/multi-cloud.

Proiectul a fost desfășurat integral (analiză, proiectare, implementare) de Datanet Systems, Cisco Gold Partner, cu o echipa care a inclus experți certificați Cisco în tehnologii de networking și de securitate cibernetică, precum și specialiști în management de proiecte IT.

Pentru mai multe informații despre soluțiile de Software Defined Networking, bazate pe Cisco Application Centric Infrastructure (ACI), oferite de Datanet Systems, vă rugăm să accesați www.datanets.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri