Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va face în următoarea perioadă o ofertă pentru cumpărarea CEZ Vânzare. Recent, Fondul Proprietatea avertiza împotriva unei astfel de extinderi.

”Avizarea ofertei Hidroelectrica în cadrul procesului de achiziție a CEZ Vânzare” se găsește pe în Raportul Consiliului de Supraveghere care va fi prezentat la următoarea ședință a adunării generale a acționarilor Hidroelectrica. Aceasta a fost programată pentru 25 octombrie.

Potrivit celui mai recent raport al ANRE privind piața de energie electrică, CEZ Vânzare avea o cotă de piață, la nivelul furnizorilor pentru clienți finali, puțin mai mică decât Hidroelectrica – 6,2% comparativ cu 6,59%. Între timp, însă, Hidroelectrica a atras mulți consumatori casnici, oferind cele mai bune prețuri pentru consumatorii casnici, chiar și sub cel plafonat. Compania de stat a ajuns în situația de a avea 5.000 de clienți noi pe zi, triplându-și practic numărul de clienți față de 2021.

Trebuie menționat că CEZ Vânzare are activitate și ca furnizor de gaze naturale, având circa 25.000 de clienți.

CEZ este deținută în proporție de 99,99% de CEZ a.s., o societate comercială înregistrată și funcţionând conform legislaţiei în vigoare în Cehia.

Ce spune Fondul Proprietatea despre o extindere a Hidroelectrica

În primăvara 2022, când au apărut primele zvonuri privind această tranzacție, Fondul Proprietatea, al doilea acționar al Hidroelectrica după statul român, avertiza mai degrabă împotriva sa. ”În calitate de acționar minoritar al companiei, credem că acum pentru Hidroelectrica nu este potrivită extinderea agresivă pe segmentul furnizării cu amănuntul sau schimbarea statutului de producător de energie din surse verzi prin intrarea pe piața de gaze. De asemenea, ne așteptăm să primim feedback privind oportunitatea unei astfel de tranzacții și din partea consilierilor ce vor lucra la listarea companiei. Orice distragere a atenției de la acest proces nu este cu siguranță oportună”, a declarat în aprilie Johan Meyer, CEO Franklin Templeton România și Manager de Portofoliu al Fondul Proprietatea.

Citește și: Fondul Proprietatea crede că achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica ar fi o afacere proastă

“Fondul Proprietatea consideră că obiectivul actual asupra căruia Hidroelectrica trebuie să se concentreze este continuarea consolidarii business-ul de bază, și anume, producția de energie electrică din surse regenerabile, care este principalul motor de creare de valoare la nivelul companiei, inclusiv în vederea listării acesteia pe Bursa de Valori”, a mai spus Johan Meyer pentru wall-street.ro.

Sursa foto: Facebook / Hidroelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri