Dezbaterile tot mai dese despre criza economică ne fac să fim reticenți atunci când este vorba de investiții, dar, pe de altă parte, ne apucă teama gândindu-ne că banii s-ar putea devaloriza dacă nu-i punem „să lucreze” pentru noi.

Cum ieșim din această dilemă?

Este important să știm cum să ne protejăm investițiile în momente de volatilitate ridicată care cuprind și piețele considerate, altădată, „calme”.

În acest sens, putem să folosim mecanismele de Short Selling și Hedging în avantajul nostru.

Ce presupune tranzacționarea în lipsă sau Short Selling?

Practic, putem valorifica și marca profit și pe scăderea prețurilor, nu doar pe creștere.

Indiferent de piață, mai ales în perioadele dificile din punct de vedere economic, prețurile activelor ar putea crește puternic într-o zi, pentru ca în ziua următoare să scadă brusc.

Investitorii pot să activeze fie o poziție long – de cumpărare, fie o poziție short – de vânzare în lipsă. În acest mod, se poate câștiga indiferent dacă prețurile sunt în creștere sau în scădere.

Dacă ne așteptăm ca prețul unui anumit instrument să scadă, atunci putem activa o poziție short. Practic, vindem „în lipsă” instrumentul respectiv, urmând să îl răscumpărăm apoi la un preț mai bun.

Dacă estimarea noastră a fost corectă, iar prețul acestui instrument scade, tranzacția va fi astfel profitabilă.

Un investitor nu trebuie nici măcar să dețină un activ pentru a realiza o tranzacție de vânzare în lipsă. El se poate folosi de Contractul pentru diferență (CFD).

Atunci când cumpărăm un CFD cu activ suport pe o acțiune, nu deținem efectiv acțiunea respectivă, ci doar tranzacționăm „prețul” acesteia.

Doar instrumentele financiare derivate, de tipul CFD-urilor, permit operațiuni de Short Selling.

Numărul mare al instrumentelor suport este un alt avantaj al CFD-urilor. Astfel, un broker recunoscut pe piețe internaționale precum XTB are în ofertă peste 1.900 de CFD-uri cu activ suport pe acțiuni și peste 30 de CFD-uri cu activ suport pe indici bursieri.

Cum ne protejăm portofoliul?

Orice investitor, chiar și unul aflat la început de drum în acest domeniu, își poate proteja, „hedgiui”, portofoliul deținut la un moment dat.

Strategia de „hedging” presupune „înghețarea” temporară a rezultatului unei tranzacții. Acest lucru se face prin deschiderea, simultan, a unor poziții de vânzare și cumpărare, de aceleași dimensiuni, până trece perioada de fluctuații nedorite.

Abordarea unei strategii de hedging funcționează ca un fel de asigurare de „accidente”, care poate să fie folosită oricând este nevoie.

Spre exemplu, deținem în portofoliu acțiuni ale căror preț este în scădere, brusc, și dorim să ne protejăm până trece trendul descendent.

Atunci putem apela la mecanismul de Short Selling. Astfel, vindem în lipsă, prin intermediul unui CFD, o cantitate egală cu cea deținută.

În acest mod, noi deținem, în același timp, atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghețând, practic, rezultatul fluctuațiilor acesteia.

Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierdem pe o parte, câștigăm pe cealaltă.

La final, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului nostru pe perioada în care cele două poziții opuse au fost deschise simultan.

Cum ne protejăm banii?

CFD-urile mai au și avantajul de a ne permite să abordăm în strategiile noastre așa-numitul „efect de levier”.

Practic, putem să deschidem o tranzacție implicând doar un procent din capitalul necesar în mod normal, și nu întreaga sumă.

Iată un exemplu concret: vrem să deschidem o tranzacție de 500 RON cu levier 1:10 (10%). Atunci, nu va trebui să blocăm în tranzacție toți cei 500 RON, ci doar 50 de RON.

Atenție, însă! Atât câștigurile, cât și pierderile vor fi calculate ca pentru o tranzacție de 500 RON, așadar de 10 ori mai mari!
Folosind „efectul de levier”, capitalul angrenat în deschiderea și menținerea unei tranzacții de hedging este mai redus.

CFD-urile sunt o categorie de instrumente utile pentru a reduce riscul într-o situație de piață incertă, dar, fiind produse complexe, presupun o abordare atentă și o investiție constantă în propria noastră educație financiară.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri