Scumpirea energiei reprezintă un motiv real de îngrijorare pentru toată lumea. Astfel, nevoia de eficientizare a consumului, și implicit cea de reducere a costurilor, a devenit tot mai stringentă. Ca răspuns la aceste imperative economice, cei de la Veolia România propun soluții de optimizare a consumului prin integrarea tehnologiei digitale.

Cum putem explica acest lucru pe înțelesul tuturor? wall-street.ro a stat de vorbă cu Irina Munteanu, Director General al Veolia România Soluții Integrate (VRSI), despre soluțiile de optimizare care pot fi integrate cu ajutorul tehnologiei.

Întrucât lumea devine tot mai atentă la necesarul de consum și la resursele pe care le deține, Irina Munteanu ne-a dezvăluit că o analiză aprofundată a obiceiurilor de consum, urmată de implementarea unor proiecte de eficientizare a acestora, pot conduce la o reducere semnificativă a costurilor, dar și la o reducere a impactului asupra mediului.

Wall-Street.ro: Care este impactul crizei generate de scumpirea energiei și ce putem face pentru diminuarea consecințelor?

Irina Munteanu: Vedem cât de puternic și accelerat crește preocuparea legată de prețurile energiei, indiferent că ne referim la centre comerciale, industriale, zone rezidențiale. Cu toții am fost și suntem impactați de mărirea acestor costuri.

Evaluarea obiceiurilor de consum și eficientizarea acestuia sunt așii pe care îi avem în mânecă în acest moment. Spun asta pentru că avem acces la tehnologii avansate care facilitează colectarea și prelucrarea automată a datelor din diverse surse, astfel încât să poată fi prognozată și optimizată funcționarea sistemelor de producție a energiei și totodată reduse la maximum – sau chiar eliminate complet – consumurile inutile de energie.

Veolia România Soluții Integrate (VRSI) se încrede foarte mult în instrumentele digitale proprii, bazate pe tehnologii de ultimă oră, care colectează și procesează informațiile și datele privind consumul de energie. Totodată, am identificat necesitatea existenței unei abordări integrate a managementului resurselor pentru echilibrarea nevoilor umane, cât și a celor de mediu, menținând, în același timp, o creștere economică solidă.

Misiunea companiei este de a oferi consultanță și soluții integrate pentru companii sau instituții publice, astfel încât acestea să migreze de la a fi simpli utilizatori de resurse la a fi administratori ale acestora prin îmbunătățirea și echilibrarea fluxurilor și modelelor de consum.

WS: Există soluții tehnologice pentru atenuarea impactului negativ generat de această scumpire?

IM: Absolut. Este incredibil progresul tehnologic din ultimele decenii. Utilizarea inteligenței artificiale și dezvoltarea unor algoritmi bazați pe date relevante care ajută la identificarea anomaliilor de funcționare și apoi a măsurilor necesare de remediere sau îmbunătățire reprezintă direcția de urmat în acest domeniu.

Existența unei platforme dedicate, în care să fie colectate și procesate datele relevante privind consumurile de energie este astfel o nevoie stringentă - o nevoie pe care noi, la Veolia România Soluții Integrate, o adresăm zi de zi și lucrăm la crearea unui portofoliu generos de soluții pentru clienții noștri.

WS: Cât de mult putem economisi cu ajutorul acestor tehnologii?

IM: Veolia a atins performanțe remarcabile la nivel global, înregistrând economisiri începând de la 5% și care pot ajunge până la 40% pentru diverse obiective cum ar fi: școli, spitale, centre comerciale, centre industriale/logistice, clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, sisteme de producție energie termică etc.

Un bun exemplu care înglobează atât segmentul comercial, cât și consumatorii individual este parteneriatul cu One United Properties, în care VRSI a investit capital pentru dezvoltarea și operarea unui sistem de încălzire și răcire de tip geoexchange în cadrul a două proiecte ale Companiei One.

Sistemele geoexchange se numără printre cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, tehnologia geoexchange este o soluție prietenoasă cu mediul, emisiile de dioxid și monoxid de carbon sau alte gaze poluante fiind eliminate.

WS: Care sunt măsurile luate pentru reducerea consumului de energie în cadrul companiei?

IM: Am dezvoltat un plan pe mai multe axe și anume: eficiența energetică pasivă, ceea ce presupune termoizolarea clădirilor și fațadelor, eficiența energetică activă cu upgrade tehnologic la consumatori electrici de eficiență energetică (înlocuirea corpurilor de iluminat, aparate de climatizare cu invertor), eficiența energetică comportamentală prin sensibilizare și limitarea supraîncălzirii și a suprarăcirii și, nu în ultimul rând, eficiența energetică prin instalarea de panouri fotovoltaice pe site-urile noastre.

WS: Ce soluții oferă VRSI în vederea predictibilității cu privire la costul producerii de energie?

IM: La finalul anului trecut, VRSI a deschis în București un centru HUBGRADE, care oferă trei soluții inovatoare și anume HUBGRADE Essential, HUBGRADE Assist și HUBGRADE Performance.

HUBGRADE reprezintă un mix între instrumentele digitale și expertiza Veolia, ceea ce înseamnă că toate procesele care implică resursele sunt mai inteligente, sigure și durabile, pentru a oferi eficiență operațională și de mediu. Serviciul de monitorizare se bazează pe protocoale automatizate pe de o parte, iar pe de altă parte pe intervenția operatorilor, care acționează pe baza informațiilor colectate optimizând semnificativ performanța sistemului.

Centrul HUBGRADE - Sursa foto Veolia România

Astfel, HUBGRADE Essential oferă o mai bună informare despre realizarea operațiunilor și luarea unor decizii potrivite în ceea ce privește facilitățile de apă, ca urmare a librăriilor digitale disponibile, a datelor existente, a raportării automatizate.

HUBGRADE Assist sprijină echipele operaționale în oferirea unei monitorizări zilnice, prin serviciile bazate pe date și asistență a site-ului, iar HUBGRADE Performance cumulează date în timp real, aplică analize și algoritmi dezvoltați și bazați pe experiența în proiectarea și operarea stațiilor de tratare a apei și a apelor uzate la nivel mondial, pentru a evalua și optimiza în mod continuu performanța afacerii.

În continuare, intenționăm să folosim conceptul HUBGRADE și pentru dezvoltarea business-ului nostru în sectorul serviciilor energetice, atât în locații industriale, cât și municipale, dar și pentru impulsionarea activităților actuale, prin integrarea energiei verzi în schemele de operațiuni curente.

Sursa foto: Veolia România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri