Fondurile internationale de private equity au reinceput sa intre puternic pe piata romaneasca, dupa cateva luni de pauza, sumele pe care acestea le au in prezent de investit in companii romanesti ridicandu-se chiar la sute de milioane de euro pentru fiecare vehicul de investitii.
Gigantii internationali lanseaza fonduri de investitii destinate cu precadere pietei romanesti. Vorbim aici de jucatorii care s-au consacrat deja in Romania, nume precum Advent International, AIG, GED, Enterprise Investors, Oresa Ventures, sau chiar Innova Capital, care au pus ochii pe deal-urile mari, de zeci de milioane de euro.

Care sunt motivatiile companiilor de investitii? Randamentele obtinute la exiturile de pe piata locala au uimit investorii interesati de multiplicarea activelor prin plasamente inteligente. Astazi, specialistii inca mai dau exemplu vanzarea de catre americanii de la Advent a companiei Terapia, prin care fondul de investitii si-a inmultit investitia de cel putin sase ori.

Private equity-ul ramane o zona in care se pot obtine randamente uriase, iar cele “mai proaspete” exituri din companii romanesti ne confirma aceasta tendinta. De exemplu, randamentul obtinut de vanzatorul La Fantana - fondul de investitii Oresa Ventures, care a investit 8 milioane euro in La Fantana, din 2001 pana in prezent. Dupa un calcul simplu, in sase ani suedezii de la Oresa si-au inmultit banii de peste patru ori, insa mai era loc de crestere a randamentului dovada fiind faptul ca tot un fond de investitii, Innova Capital, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei La Fantana.

Sa ne asteptam astfel la un val de intrari de fonduri ale companiilor de investitii? In mod cert, un prim semn ne arata apetitul investitorilul financiari pentru alte ‘dealuri’ pe piata locala: in ultimele 12 luni, acestia si-au vandut participatiile la companiile pe care le detineau in Romania datorita incheierii duratei de viata.

De curand, compania americana de management al fondurilor AIG Capital Partners a anuntat ca intentioneaza sa investeasca cel putin 150 milioane de euro in Romania, prin intermediul fondului de investitii AIG New Europe Fund II, domeniile vizate fiind cel al bunurilor de consum si telecom. Zis si facut. Dupa numai cateva ore de la acest anunt, firma americana a confirmat preluarea companiei romanesti de servicii de televiziune digitala, Digital Cable Systems (DCS), printr-o tranzactie sub forma de majorare de capital de 45 de milioane de euro. Practic, gigantul financiar a devenit proprietarul a peste 40% din actiunile compania care detine platforma digitala de televiziune prin satelit Max TV, astfel incat dimensiunea dealului a uimit specialistii din telecom.

Iar lucrurile nu se vor opri aici pentru cei de la AIG care au declarat ca mai un pipeline in acest an de cel putin doua tranzactii la fel de mari pe piata locala."Translatarea productiei marilor companii din Europa Occidentala catre Europa de Est reprezinta motivul pentru care intentionam sa investim in Romania", a detaliat Pierre Mellinger, directorul general al NEF II.

Innova Capital, unul dintre cele mai importante jucatori de investitii in capital privat din Europa Centrala, vrea sa inchida alte ‘dealuri’ pe piata romaneasca, dupa ce a cumparat de la fondul suedez Oresa Ventures 85% din La Fantana.


Krzysztof Krawczyk (foto), partener in cadrul Innova, companie ca administreaza fonduri cu un capital total de circa 500 de mil. de euro, a explicat ca preluarea La Fantana nu va fi singura achizitie din Romania, mentionand ca fondul este interesat de companii din domenii precum IT, telecom, servicii financiare si media .

Un player deja consacrat pe piata locala, fondul suedez de investitii Oresa Ventures negociaza achizitii de peste 40 de milioane de euro in Romania si va aloca, in urmatorii trei ani, aproximativ 100 de milioane de euro pentru achizitionarea unor companii romanesti.

Suedezii sunt multumiti de randamentele obtinute pe piata locala ca urmare a exiturilor din Credisson si La Fantana, iar apetitul acestora pentru investitii ramane la un nivel ridicat pentru Romania.

Potrivit lui Cornel Marian, director de investitii al fondului, Oresa a inchis deja o tranzactie de cateva milioane de euro, in domeniul serviciilor financiare. De asemenea, suedezii negociaza preluarea unei alte companii, pentru care vor sa investeasca in jur de 40 de milioane de euro.

Intr-o discutie anterioara cu Wall-Street, Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International, spunea ca fondul american va miza anul acesta in Romania in special pe servicii, bunuri de larg consum, healthcare, retail si materiale de constructii, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

“Fondurile de private equity isi vor spori activitatea in Romania, urmarind oportunitatile care vor aparea in viitorul apropiat. In consecinta, competitia pentru dealuri se va intensifica, iar numarul si dimensiunile acestora vor creste. Accesul la leverage va fi din ce in ce mai mare, tinzand spre niveluri intalnite in tarile din centrul Europei”, ne-a declarat Sebastian Tcaciuc.

In opinia reprezentantului Advent, scenariile de investitii care vor surprinde piata anul acesta vor fi capital de dezvoltare pentru companiile care vor sa se extinda in regiune, LBOs, in special ca urmare a cresterii multiplilor de leverage, spin-offs in urma restructurarii companiilor privatizate si secondaries (exit-urile catre alt fond de private equity vor deveni o optiune din ce in ce mai intalnita).

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, cand s-a finalizat privatizarea BCR (3,75 miliarde euro), potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment.

Analistii Raiffeisen Investment se asteapta la peste 150 de tranzactii private - care exclud privatizarile - in 2007, fata de 129 anul trecut. Valoarea medie pe tranzactie va creste pana spre 15 milioane euro, se mentioneaza in studiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri