Grupo Bimbo, o multinațională mexicană evaluată la peste 15 mld. de dolari, a preluat controlul Vel Pitar, liderul pieţei de panificaţie din România. Vel Pitar era controlat de fondul de investiţii american Broadhurst, administrat la rândul său de New Century Holdings (NCH Capital), care astfel marchează un exit important în piața românească. Tranzacția a fost confirmată pentru wall-street.ro de reprezentanții Vel Pitar.

"Vel Pitar este o companie deținută de investitori americani (NCH Capital), dar construită și condusă de o echipă exclusiv românească, pe un parcurs de peste 24 de ani. Este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din România, dar mai mult decat a fi un producător de 'pâine', Vel Pitar este o companie inovatoare", a transmis Ovidiu Petre, reprezentant NCH Capital pentru wall-street.ro.

De asemenea, acesta a adăugat că pentru echipa NCH România această tranzacție reprezintă cel de al 27-lea exit de mare succes din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici dar de peste 50.000 euro fiecare, situând echipa NCH Romania în top 1% mondial ca IRR pe termen lung.

Totodată, Ovidiu Petre a mai precizat că grupul de manageri români lucrează în continuare la atragerea de noi resurse prin European Investment Fund, NCH și alți investitori, aceștia find specializați nu doar în restructurarea companiilor, ci evoluând în cei peste 20 de ani de când lucrează împreună către creșterea companiilor administrate și atingerea potențialelor maxime de performanță.

Valoarea tranzacției nu a fost anunțată oficial, însă aceasta este cel mai probabil de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Grupul Bimbo a debutat în Mexic în anul 1945 ca producător de produse de panificație, începând cu doar patru produse destinate familiilor din clasa de mijloc: pâine albă mare și mică, pâine neagră și pâine feliată pentru prăjit (toast, n.r.).

Aproape 80 de ani mai târziu, grupul de panificație numără peste 100 de branduri în portofoliu, printre care și produse derivate, cum ar fi, biscuiți, plăcinte și tortilla și este prezent în 33 de țări, dintre care cele mai importante sunt SUA, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie și Elveția.

Prezența grupului Bimbo este extinsă la nivelul întregului mapamond, acesta aflându-se inclusiv pe piețele asiatice, cum ar fi China și India.

Compania mexicană era prezentă de asemenea și pe piața din Rusia, încă din anul 2017, doar că a ieșit din această țară la scurt timp după începerea războiului (15 martie).

Același lucru s-a întâmplat, de altfel, și în privința activității în Ucraina, grupul Bimbo încetând activitățile inclusiv în această țară.

Chiar și așa, însă, mexicanii de la Bimbo au compensat această pierdere prin achiziția grupului britanic de panificație St. Pierre, o tranzacție de peste 300 de milioane de lire sterline, confirmând în acest fel că se află într-o expansiune puternică

"Pot confirma că cele 2 companii au ajuns la un acord, dar nu pot oferi mai multe informații în acest moment", a declarat Dana Ichim, Director National - marketing strategic și online Vel Pitar pentru wall-street.ro.

Grupul Bimbo este listat la Bursa din Mexic, fiind în prezent evaluat la 15,4 miliarde de dolari. Într-un an 2021 în care majoritatea burselor au scăzut, Bimbo a reușit să crească puternic, valoarea acțiunilor companiei mexicane urcând cu 32%.

În trimestrul al treilea al anului trecut, Bimbo a raportat o creștere spectaculoasă a profitului (+51% y/y) depășind nivelul de 300 mil. dolari (6,06 mld. pesos). Creșterea profitului a fost venit în condițiile în care compania a mărit prețurile în Europa, Asia și Africa, dar și în celelalte regiuni în care operează.

Sursa foto: Shutterstock / Arkadij Schell

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri