Compania spaniola de investitii GED Capital va lansa in urmatoarele luni un fond de investitii imobiliare, cu o capitalizare finala de pana la 150 de milioane de euro. Fondul se va concentra pe achizitii de terenuri in Romania, principalul investitor fiind banca spaniola Caja Madrid.
"In urmatoarele luni va avea loc prima inchidere a fondului, si vrem sa strangem in jur de150 de milioane de euro", a declarat, Robert Luke, managing director al GED Capital Development.

Pana la sfarsitul anului, GED spera ca investitiile de private equity din Romania sa atinga 45 milioane euro. "Este foarte posibil ca iesirea din unele companii sa se realizeze prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti in speranta ca bursa se va dezvolta in urmatorii doi-trei ani", a precizat Luke.

Potrivit lui Luke, GED Eastern Fund II s-ar putea retrage din unele companii in care a investit, peste doi-trei ani, dupa listarea acestora la Bursa, daca institutia se va dezvolta suficient.

De la inceputul anului , GED a investit in trei companii romanesti: Rosegur, Romanian Real Estate Development (RED) si Dasimpex. Investitia finala cumulata pentru cele trei companii este de 35 milioane euro. "GED va continua sa investeasca in aceste companii pana la o limita maxima de 10 milioane euro pentru RoSegur si Dasimpex, si 15 milioane euro pentru RED", a adaugat Luke. Pana acum, investitiile realizate la RoSegur se ridica la 5 milioane euro, iar suma investita in RED a atins 7,5 milioane euro.

Prima dintre ele este firma de paza si protectie RoSegur (fosta Dragon Star Guard), proiectul fiind dezvoltat impreuna cu compania ProSegur, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii de securitate. Cea de a doua investitie a GED Capital Management a fost realizata intr-o companie mixta, Romanian Real Estate Development, infiintata impreuna cu fondul Warburg Pincus, in domeniul proiectelor de dezvoltare imobiliara. Cea de a treia investitie este orientata spre consolidarea mai multor retele de distributie de servicii si produse GSM, prin intermediul firmei Kahn-Dasimpex

Oficialii GED Capital, care administreaza Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), au declarat ca investitiile de pana acum in 12 companii au adus investitorilor un profit de peste 150%, comparativ cu investitia lor initiala.

O evidenta tangibila a acestui success consta in faptul ca GED a reusit sa stranga suma de 150 milioane de euro si sa continue sa investeasca in capitalul de risc din Romania si din tarile vecine prin intermediul celui de al doilea fond, GED Eastern Fund II.

Cel mai profitabil plasament a fost in compania Sicomed cu o investitie initiala de 6,7 milioane de euro, valoarea de piata a companiei inregistrand o crestere de zece ori, de la 20 de milioane de dolari la 200 de milioane de dolari in momentul de fata, potrivit presedintelui GED Capital Development.

GED intentioneaza sa investeasca intre sapte si 23 milioane euro pentru fiecare proiect pe care il va dezvolta si apoi, il va vinde. GED este insa intersat doar de preluarea unei pozitii de control. in plus, GED ar putea investii 150 milioane euro in domeniul imobiliar, prin fonduri specializate, a mai spus Luke.

GED Eastern Fund II a fost lansat in luna aprilie 2005 si valoarea initiala a investitiilor era de 44 milioane euro, fonduri destinate plasamentelor in Europa de Sud-Est, cu precadere in Romania si Bulgaria. Printre investitorii in GED Eastern Fund se numara institutii financiare precum Caja Madrid, Axis-ICO si Bank Austria Creditanstalt, la care se adauga case de economii. asociatii familiale si asociati ai GED. Durata de viata maxima a fondului est de zece ani, pana in 2015. GED Capital Development, companie spaniola de administrare a fondurilor de investitii de capital privat, este prezenta in Romania, din anul 1996, cand a inceput sa administreze GED Eastern Fund I (Fondul Roman Post Privatizare) cu investitii in valoare de 44 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri