Companiile naţionale de gaze naturale din România şi Azerbaidjan, Romgaz si Socar, vor semna vineri un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024 după ce, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a demarat exportul de gaze suplimentare către România, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Acesta face parte din delegaţia condusă de preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a întânit joi, în Azerbaidjan, cu preşedintele Republicii, Ilham Aliyev.

Întâlnirea vine după ce în luna decembrie, la Bucureşti, a fost semnat Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi a fost evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

"Discuţia de astăzi dintre preşedintele României şi al Republicii Azerbaidjan este o nouă dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Mai mult chiar, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, a demarat, la începutul lunii ianuarie, exportul de gaze suplimentare către România, iar mâine va avea loc semnarea, de către cele două companii naţionale - Romgaz şi Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024", a scris pe Facebook ministrul Energiei.

Virgil Popescu a anunţat, de asemenea, că vineri va participa la cea de-a noua Reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire a Green Energy Advisory Council.

Cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt principii cheie care stau la baza cooperării dintre cele două state, dar şi a unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze, a precizat ministrul citat.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.

Vineri, preşedintele României va deschide, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri