Schimbări majore anul acesta în strategia de dezvoltare a principalilor actori de pe piața sculelelor electrice! Stanley Black & Decker, lider mondial în domeniu, a anunțat oficial închiderea operațiunilor și lichidarea stocurilor din Rusia inca de la mijlocul anului trecut. În schimb, compania va continua strategia de dezvoltare în Ucraina, în ciuda conflictului armat din regiune! Anunțul vine de la Ghenadie Tampiza, Country Manager RO, BG, UA, CIS & Mongolia - Stanley Black & Decker.

Piața mondială a uneltelor electrice atât profesionale cât și cele pentru (DIY) /hobby este în continua dezvoltare, fiind înregistrate evoluții extrem de interesante în ultimul deceniu. România se înscrie în tendințe, pe piața autohtonă fiind prezente brand-uri premium dar și companii “no-name” cu produse mai puțin performante, dar prețuri mai mici.

Dacă în urmă cu 3 ani, pe piața europeană exista o creștere semnificativă pe segmentul premium, clienții fiind interesați de produse de top, în 2022, a fost sesizată o diminuare evidentă a cererii de unelte profesionale. Analiștii au explicat tendința ca efect direct al actualului context economic, generat pe pandemie dar și de războiul din Ucraina.

Există și excepții, unde, acest segment are o creștere puternică. Bulgaria sau țările din Balcanii de Vest, Slovenia, Croația și Serbia - de exemplu, au avut o vânzări mai mici în primul trimestru din 2022, dar au recuperat decalajul, iar la finalul anului au înregistrat o creștere puternică de două cifre.

Același trend a fost observat în țările din Asia Centrală, precum Kazahstan și Uzbekistan. Creșterea vânzărilor a fost accelerată organic pe fondul dezvoltării unor sectoare precum mineritul, construcțiile dar și de extracția hidrocarburilor (Oil & Gas).

“ Privind în ansamblu, pentru operațiunile din România, 2022 a fost un an bun. Sigur, ne raportăm la o evoluție comparabilă cu un an în care nu am avut evoluții și decizii extreme. În anii de pandemie, compania noastră a înregistrat o creștere a vânzărilor de 35-46%, un procent uriaș peste o majorare organică. Prin urmare, este irelevant să ne raportăm la ani atipici. Ca dovadă și faptul ca în 2022 am înregistrat o scădere față de 2021. Ritmul de dezvoltare diferă însă de la o țară la alta. Tot statisticile ne demonstrează că izbucnirea unei crize în apropierea granițelor unui stat afectează în mod direct strategiile și proiectele de viitor ale investitorilor. Conflictul armat din Ucraina a generat o scădere și o reticență în business, cu foarte multe proiecte puse “ on hold”. La aceasta se adaugă și criza din sistemul energetic. Este un întreg context economic și geopolitic. Toti acești factori au determinat o diminuare a ritmului de dezvoltare pentru segmentul nostru de business", punctează Ghenadie Tampiza, Country Manager RO, BG, MK, UA, CIS & Mongolia SB&D.

În acest context, marii jucători de pe piață iau decizii strategice. Astfel, inca de la mijlocul lui 2022 și începutul acestui an gigantul american a inceput retragerea si lichidarea stocurilor de pe piața din Rusia.

“ Am finalizat închiderea operațiunilor din Rusia și lichidarea stocurile din depozitele locale. În schimb, considerăm oportun să ne stabilizam poziția pe piața din Ucraina și să urmărim dezvoltarea activității în regiune. Suntem conștienți că partenerii nostri au riscuri majore și am luat măsuri atât pentru asigurarea securității echipei cât si pentru fluidizarea operațiunilor. Ne-am reorganizat și am creat proceduri noi, astfel încât să eficientizam livrarea comenzilor și derularea contractelor. Echipa din Ucraina este in permanent contact cu noi și avem o preocupare constantă legată de siguranța lor personală", mai spune Ghenadie Tampiza, Country Manager RO, BG, UA, CIS & Mongolia

O altă piață cu perspective interesante pentru companiile de mașini si scule electrice este - regiunea Asiei Centrale.

" Am înregistrat o creștere susținută în Kazakhstan și Uzbekistan, două țări care au generat plus valoare întregii regiuni. Politica lor economică dar și suportul BERD- Banca Europeana pentru Reconstrucii si Dezvoltare au favorizat in ultimii ani atragerea de investii straine. Astfel, s-a asigurat dezvoltarea infrastructurii dar și industria construcțiilor sau cea a Oil and Gas. Avem parteneri strategici în aceste țări care asigură distribuția și livrarea echipamentelor către jucătorii semnificativi din industriile respective. Este, cu siguranță, o regiune în dezvoltare, cu un potențial uriaș pentru extinderea business. Trebuie însă atenție și prudență, tocmai pentru că pe o piață nouă există și riscuri” , mai spune Ghenadie Tampiza.

În ceea ce privește piața autohtonă, previziunile sunt optimiste pentru anul 2023, dar stau totuși sub rezerva deficitului de personal.

Din prisma resurselor umane, echipa din România este stabilă, dar cu amendamentul că pot exista modificări. Am asistat la un flux de modificari în randul angajaților nostri, fluctuațiile fiind permanente. Oamenii au schimbat job-ul pentru un salariu mai bun, dar, în majoritatea cazurilor nu a existat și o analiză profunda a beneficiilor. Am avut cazuri în care, după câteva luni, am primit solicitări de reangajare. Este dificil să modifici permanent echipa și să reușești să dai randament. Cred că traversăm o criză acută de specialiști, iar cele mai afectate domenii sunt vânzările, marketing și logistică", a mai punctat Tampiza.

Pentru anul în curs, compania se focusează pe parteneriatele strategice din fiecare regiune și pe consolidarea activităților operaționale. Stanley Black & Decker Inc. este lider global în furnizarea de scule electrice profesionale, unelte electrice pentru grădinărit, sisteme și produse de fixare profesionale.

Sursa foto: Stanley Black & Decker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri