Ministerul Energiei ar putea să încaseze anul acesta peste un miliard de lei din vânzarea de acțiuni din companiile în domeniu. De ce le-ar vinde, însă, dat fiind că aceste companii au profituri substanțiale și dividendele aduc bani la buget?

Potrivit proiectului de buget al ministerului Energiei pus în transparență decizională, în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023 sunt prevăzute 1,15 miliarde de lei din privatizări.

Statul ar putea vinde acțiunile la Rompetrol Rafinare

Mai precis, puțin peste un miliard ar urma să vină din vânzarea acțiunilor pe care statul le mai deține la Rompetrol Rafinare. Acesta este cel mai mare activ al Grupului KMG International în România, constând în cele două rafinării ale Grupului - Petromidia din Năvodari și Vega din Ploiești.

Vânzarea acestor acțiuni este o discuție care s-a prelungit pe un deceniu. Statul continuă să dețină 44,7% din acțiunile companiei, prin Ministerul Energiei. Strategia de privatizare a fost aprobată pe vremea când premier era Victor Ponta. S-a stabilit atunci un preţ minim de adjudecare de 200 de milioane de dolari, dar vânzarea efectivă nu s-a făcut niciodată. Ea era cuprinsă, de altfel, și în bugetul pe 2022 al ministerului, dar la acel moment suma era de 836 de milioane, nu un miliard, ca acum. Practic, singurul cumpărător potențial ar fi kazahii de la KMG Internațional.

De asemenea, ministerul Energiei preconiează și vânzarea a 1% din acțiunile OMV Petrom către angajații companiei. Aceasta ar urma să aducă peste 134 de milioane de lei.

În acest moment, statul are 20,7% din acțiunile gigantului energiei, iar, dat fiind profitul-record obținut de acesta în 2022, dividendele aduc o sumă substanțială la buget. De ce vinde deci statul aceste acțiuni?

De ce ar vinde statul 1% din OMV Petrom

Simplu: pentru că este obligat. Legea de privatizare a companiei prevedea că statul trebuie să le vândă salariaților – și foștilor angajați care lucrau la momentul privatizării până la 8% din acțiuni. După un proces pe această temă care a durat 14 ani, Instanța Supremă a decis în favoarea salariaților. În plus, ICCJ a decis că aceștia vor cumpăra acțiunile la prețul din 2004.

Cum exista o marjă privind procentul de acțiuni vândute – ”în limita a 8%” afirma decizia Instanței – statul român a stabilit că acesta va fi de 1%

Dar acestea ar urma să se împartă la câteva zeci de mii de persoane - probabil circa 60.000, adunând numărul angajaților de la data privatizării și cel actual. Rezultă că fiecare ar avea de plătit cam 2.230 de lei. Pe de altă parte, rețul din 2004 era de 0,2165 lei/acțiune, iar la ora actuală acțiunile OMV Petrom sunt la 0,48 lei.

De asemenea, ICCJ prevedea și că statul trebuie să plătească despăgubiri pentru întârziere.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri