OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul de stat al României cu circa 20 de miliarde de lei, aproape dublu față de 2021, arată un comunicat al companiei.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a continuat să fie, în 2022, cel mai mare contribuabil din economia românească și a asigurat 7% din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României. Impozitele, taxele și contribuțiile directe și indirecte au reprezentat peste 19 miliarde lei, în timp ce dividendele de bază și speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei.

Impozitele directe au avut cea mai mare creștere, atingând aproximativ 10 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult față de 2021. Acestea includ impozitul pe profit și alte taxe directe, redevențele petroliere, numeroase impozite și contribuții suplimentare aplicabile extracției de petrol și gaze, vânzărilor de produse petroliere, producției de energie electrică, comerțului cu gaze naturale și energie electrică. Din aceasta sumă, impozitele suplimentare și contribuțiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.

Ce sumă va investi OMV Petrom în 2023

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Am avut contribuții record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele și contribuțiile la timp și ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parțială a prețurilor la combustibili. Pentru 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obținut în 2022. Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al țării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol și carburanți și aproximativ 10% din producția de energie electrică."

Rezultatele financiare ale OMV Petrom au reflectat contextul de piață fără precedent, cu prețuri internaționale ridicate și volatile ale produselor energetice, dar și efectele investițiilor semnificative în modernizarea și diversificarea operațiunilor sale, atât în România, cât și la nivel regional.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri