Ponderea sectorului petrolului și gazelor în PIB-ul României s-a dublat în 2022, iar această industrie a ajuns să reprezinte 1 din 10 lei care au intrat în vistieria statului - și, cel mai probabil, și din economie. Sunt datele celui mai recent raport prezentat de Federația Patronală Petrol și Gaz (FPPG), iar cifrele ar putea fi semnificativ mai mari.

Conform studiului FPPG, impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie a crescut de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și la 7,8% din PIB în prima jumătate a anului trecut. Cum prețurile au continuat să crească în a doua jumătate a anului – gazele au atins un maxim în august, e foarte plauzibil ca, la nivelul întregului an 2022 cifrele să fie chiar peste 8%, cel mai probabil chiar peste 10%.

De asemenea, abia din a doua jumătate a anului a început exploatarea gazelor din Marea Neagră. În plus, unele companii importante, ca Rompetrol sau Lukoil, nu au fost incluse în studiu.

Petrolul și gazele au prpdus la fel de mult ca sectorul construcțiilor

Practic, contribuția petrolului și gazelor la PIB a fost similară cu cea a sectorului construcțiilor și un pic peste jumătate din cea a sectorului IT sau a celui al tranzacțiilor imobiliare.

Această dublare a ponderii sectorului combustibililor fosili are 2 cauze. Una este redresarea după pandemie, când cererea a fost scăzută. Al doilea factor este criza energiei, care a dus la explozia prețurilor, mai ales la gazele naturale, încă dinaintea declanșării războiului din Ucraina, conflictul amplificând dimensiunile problemei. La nivel global, companiile din petrol și gaze au înregistrat profituri record anul trecut.

Câți bani a luat statul de la companiile din petrol și gaze

Sumele totale plătite de companiile din petrol și gaze la bugetulul statului, au fost de 29,8 miliarde lei în 2021 și de 21,5 numai în prima jumătate a lui 2022 – adică 9.7% din veniturile totale ale statului român. Aproape jumătate din acești bani au provenit din TVA și accize pe carburanți; din supraimpozitarea veniturilor suplimentare, statul a mai luat 6,2 miliarde de lei.

Cum în a doua parte a anului trecut, guvernul a introdus taxe suplimentare, iar unele companii mari nu apar în studiu, este destul de sigur că, la nivelul întregului an, procentul este din două cifre. Altfel spus, cel puțin 1 din 10 lei care au intrat în buzunarele statului român a venit de la industria de petrol și gaze.

Sursa: FPPG

Sectorul petrolului și gazelor din România avea, la mijlocul anului trecut, aproape 61.000 de angajați. Luând în calcul și efectele indirecte și induse, se ajunge la doar 3% din forța de muncă din România; însă, cu aproximativ 379 mii lei/angajat, productivitatea angajaților din acest sector a fost de 1,7 ori mai mare decât productivitatea medie a muncii în România.

Surprinzător, poate, în aceste condiții, investițiile făcute de companiile din petrol și gaze s-au redus constant în ultima perioadă. Iar sectorul gazelor naturale este în scădere – chiar dacă trendul s-ar mai putea schimba odată cu exploatarea din Marea Neagră.

Riscurile dependenței de companiile din petrol și gaze

Un element important, dar care nu este evidențiat în studiu, este cât de mare e ponderea statului în acest sector. Din companiile incluse în analiză, statul deține 20% din acțiunile OMV Petrom, 70% din cele ale Romgaz, 58,5% din cele ale Transgaz, 58% din acțiunile Conpet și este asociat unic la Depogaz (prin Romgaz). De asemenea, statul are peste 44% din acțiunile Rompetrol Rafinare, companie care nu a furnizat date pentru această analiză.

Ce înseamnă acest lucru? Așa cum avertizau și analiștii consultați de wall-street.ro, practic, suprataxând tot mai mult sectorul combustibililor fosili, statul își taie singur craca, pentru că reduce bugetele de investiții. Ca urmare, aceste companii nu sunt stimulate să investească nici cât au făcut-o până acum – ceea ce reduce perspectiva descoperirii unor noi resurse și crește dependența României de importuri, în condițiile în care resursele deja existente se epuizează. Or, în 2023 guvernul preconizează cel puțin o nouă taxă - mai precis, acea contribuție de solidaritate pentru producătorii de petrol și gaze, care ar urma să aducă cel puțin 3,9 miliarde de lei la buget. Adică va crește cu încă 8% sumele pe care aceste companii le aduc la bugetul de stat.

O altă problemă este legată de faptul că vorbim de un sector care se bazează pe combustibili fosili – deci care ar trebui să dispară sau să se reducă foarte mult în viitor, în condițiile tranziției la energii regenerabile. De asemenea, actuala creștere este conjuncturală. Mai simplu spus, statul nu se va putea baza nici măcar pe termen mediu ca sumele aduse de sectorul petrolului și gazelor naturale să aibă aceeași pondere în PIB și în încasările la buget.

Sursa foto: Romgaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri