Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin.

Nuclearelectrica a anunțat selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin, pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României.

De ce a fost ales grupul SNC-Lavalin pentru lucrările de la Cernavodă

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington și Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) și Argentina (Embalse).

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Etapele de renovare a Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională în domeniu, conform Nuclearelectrica.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost inițiată ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavoda. Faza I, desfășurată în perioada 2017-2022, a constat în: Demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfășura până în 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1; Negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC); Achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație; Evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate; Obținerea avizului Comisiei Europene – articolul 41 din Tratatul Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfășura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității, precum și repunerea în funcțiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri