Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform Libertatea.ro. Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan a vorbit la Digi24 despre urmările unui astfel de eveniment pentru economie și piața de asigurări.

Profesorul de economie consideră că prețul mic din piața RCA, Euroins fiind compania recunoscută pentru această practică, ar fi trebuit să atragă atenția statului.

„ Aceste companii au prăduit consumatorul, au vândut un produs găunos, pentru că n-au plătit ulterior daune. Dacă ASF făcea controalele la vremea corectă, nu s-ar fi ajuns în această situație. Nu am fi ajuns cu milioane de euro de daune neplătite”, precizează Bogdan Glăvan la Digi24.

El consideră că până la urmă daunele trebuie plătite din fondul de garantare care trăiește dintr-o cotă la care contribuim cu toții ca asigurați.

„Dacă noi ne mințim că asigurările sunt la un preț rezonabil, vom realiza că prețul explodează. Acela e prețul real. Statul vrea iar să plafoneze, care va fi consecința? Peste 6 luni sau un an iar vor exploda prețurile asigurărilor”, adaugă Glăvan la Digi24.

El punctează faptul că prețurile de referință ale ASF nu includ inflația pe 2022, fapt care va duce la o creștere mai mare a acestora în 2024-2025.

„Fondul de garantare trebuie capitalizat, fie prin creșterea contribuțiilor pretinse de la cei asigurați, fie cu bani de la stat. Deci ori ne bagă statul taxe mai mari, ori plătesc asigurații asigurări mai mari. Cred că aceste prăbușiri vor duce la pagube de peste 1 miliard de euro”, adaugă Glăvan.

Odată cu confirmarea oficială venită din partea ASF, ar fi a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023), conform Libertatea.ro.

Decizia a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri