Valoarea Petrom a scazut ieri pe bursa cu 433 de milioane de euro dupa anuntul inchiderii rafinariei Arpechim. Concurentii Petrom au precizat ca sunt pregatiti sa majoreze livrarile de carburanti daca piata o va cere
Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent in sedinta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si a inchis in scadere cu 4,72%, pierderea venind dupa ce compania a anuntat ca a inceput procedurile de inchidere temporara a rafinariei Arpechim. Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au coborat cu 4,72%,de la 0,53 lei pana la 0,505 lei, pe fondul unor schimburi de 5,83 milioane lei, fiind cel mai tranzactionat titlu din piata.

Actiunile Petrom au pierdut 0,0250 lei, ceea ce la 56,664 milioane de actiuni se transpune printr-o pierdere de aproximativ 433 milioane de euro (432,99 milioane euro). "Scaderea cotatiei la SNP Petrom a inceput inca de la debutul sedintei, pe fondul anuntarii inceperii operatiunilor de inchidere a rafinariei Arpechim", a declarat, citat de NewsIn, Bogdan Ceuca, directorul sucursalei Bucuresti a casei de brokeraj Transilvania Capital. In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au castigat 1,22%, de la 0,0899 lei pana la 0,091 lei, pe fondul unor tranzactii de 718.426 lei.

In plus, Oltchim estimeaza pierderi lunare de 30 milioane euro dupa inchiderea Arpechim, care va provoca in lant inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea combinatului din Ramnicu-Valcea. "Cele doua combinate, Arpechim si Oltchim, depind unul de celalat. Inchiderea rafinariei va duce la inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea Oltchim. Daca inainte aveam o cifra de afaceri lunara de 60 de milioane de euro, acum o sa avem sub 30 de milioane de euro", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Oltchim, Costantin Roibu.

Potrivit directorului general al Oltchim, combinatul cumpara de la rafinarie etilena si propilena pentru prelucrare, iar cum transportul etilenei este interzis pe calea ferata, iar pe plan european exista o criza majora a acestui produs, compania din Ramnicu-Valcea va inregistra pierderi si reduceri de activitati. "Cel mai grav este faptul ca aceasta inchidere, venita peste noapte, ne face sa pierdem piata, sa ne pierdem clientii, contractele, lucruri pentru care am muncit in ultimii 15 ani", a punctat Roibu.

Acesta a mai aratat ca reducerea activitatilor Oltchim va afecta si furnizorii sai CET Govora si exploatarea miniera de sare si calciu. "Totodata, toata economia romaneasca va avea de suferit, pentru ca va trebui sa importam soda caustica si acid clorhidric, pentru ca Oltchim nu-si mai poate acoperi livrarile", a adaugat directorul general al combinatului.

Concurenta este gata sa umple golul de benzina

Doi dintre competitorii Petrom au anuntat deja ca sunt pregatiti sa suplimenteze livrarile de carburanti daca piata o va cere. "Daca pentru noi va creste cererea de carburanti, ca urmare a inchiderii Arpechim, LukOil este pregatita sa majoreze livrarile de produse petroliere si sa acopere aceasta cerere", a declarat pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al LukOil Romania, Ghenadi Abalov.

In prealabil, directorul de comunicare al grupului petrolier Rompetrol, Luiza Sarpe, declarase agentiei NewsIn, ca Rompetrol este si ea pregatita sa majoreze livrarile de carburanti, daca piata interna i-o va cere. "Suntem pregatiti sa livram in functie de cerere. Evident ca asta inseamna ca daca va creste cererea, noi o putem onora, prin majorarea livrarilor", a spus Luiza Sarpe.

Potrivit acesteia, Rompetrol considera ca preturile benzinelor si motorinelor nu vor creste ca urmare a inchiderii Arpechim, deoarece "Romania exporta aproape jumatate din productia sa de carburanti. "Nu ne afecteaza decizia inchiderii Rafinariei Arpechim. Consideram ca preturile nu vor creste pentru ca Romania are, la ora actuala, un excedent de carburanti", a adaugat responsabilul Rompetrol.

Rompetrol, interesat de Arpechim?

Decizia autoritatilor de mediu de a inchide Arpechim pentru nerealizarea unor investitii de mediu deschide drumul vanzarii acestei companii cel mai probabil catre Grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, au declarat agentiei NewsIn, mai multe surse din domeniul petrolier. "Este foarte ciudat ca agentia de mediu sa aiba atata tupeu incat sa inchida Arpechim pentru lipsa unor investitii minore. Credem ca aici este vorba de pregatirea terenului de catre OMV pentru vanzarea rafinariei catre Dinu Patriciu", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, suspendarea procesarii de titei in rafinaria pitesteana atrage dupa sine reducerea activitatilor si pierderi pentru combinatul Oltchim, iar presedintele Grupului Rompetrol este cel mai interesat sa preia impreuna cele doua companii. "Impreuna Arpechim si Oltchim asigura o masa critica de 600.000 - 800.000 de tone de produse, ceea ce ii convine de minune lui Patriciu", au adaugat sursele din piata de petrol.

Acestea au explicat ca in prezent Arpechim produce materie prima pentru Oltchim, produsele obtinute sunt livrate ca materie prima la Petromidia, iar aceasta obtine produse cu valoare adaugata, pe care le vinde. "Valoarea adaugata ramane la Petromidia", au mentionat sursele citate.

Surse din piata au mai declarat ca pentru OMV ar fi mai profitabil sa importe carburanti din Austria decat sa-i obtina la Arpechim, intrucat rafinaria prelucreaza 70% din petrol din import, iar costurile de productie sunt mari. Potrivit acestora, vanzarea Arpechim este foarte posibila in viitorul apropiat, iar inchiderea rafinariei din motive de poluare a mediului nu face decat "sa arate publicului" presiunea la care este supus grupul OMV.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a negat insa ca ar fi interesat de o eventuala preluare a Arpechim, sustinand ca este "o rafinarie foarte slaba tehnologic, care are nevoie de foarte multe investitii". "Interesant! Sub nicio forma nu ma intereseaza Arpechim! Nu ma intereseaza, pentru ca Arpechim este o rafinarie extrem de slaba tehnologic, care are nevoie de foarte multe investitii, chiar nu ma intereseaza", a spus Dinu Patriciu.

Intrebat despre ideea unirii Arpechim cu Oltchim si Petromidia, aparuta in timpul guvernarii PSD, si pe care o sustinea, presedintele Grupului Rompetrol a comentat "era o vreme cand se discuta asta, dar nu are nicio legatura cu prezentul". Patriciu a mai aratat ca nu il intereseaza nici Arpechim si nici Oltchim si nici o eventuala preluare "la pachet" a acestora.

Presiuni guvernamentale asupra Petrom

Premierul Tariceanu a afirmat ieri ca ii va cere ministrului mediului "sa faca presiuni asupra Petrom" pentru a se incadra in normele de mediu la Arpechim, prezentand ca argument diferenta intre cota de profit datorata de Petrom statului si costurile programului de mediu.

"Nu cred ca este o lipsa de capacitate a societatii Petrom de a-si pune in aplicare planurile de mediu. Pentru ca, din informatiile preliminare pe care le am, costurile investitiilor care ar fi trebuit sa fie facute sunt destul de reduse in comparatie cu profiturile pe care societatea le-a realizat", a declarat Tariceanu.

Potrivit premierului, Petrom a varsat ieri la AVAS, 90 de milioane de euro, reprezentand cota sa de profit. Tariceanu a explicat ca i-a cerut ministrului mediului, Attila Korodi, sa faca verificari si sa discute cu conducerea societatii Petrom, argumentand ca procedurile de oprire a unei rafinarii nu sunt scurte, ci pot dura luni de zile, avand in vedere ca se lucreaza cu substante periculoase.

"Presiunile pe care premierul a cerut sa le facem asupra Petrom se vor concretiza in sublinierea foarte clara a faptului ca ceea ce exista ca plan de actiune in privinta termenelor si conformarii la directivele europene trebuie aplicat intocmai. Altfel, vom fi nevoiti sa aplicam restrictii, mergand pana la anularea autorizatiei de mediu. Singura presiune asupra Petrom este legea", a declarat pentru NewsIn, ministrul mediului, Attila Korodi.

De asemenea, acesta a precizat ca ministerul pe care il conduce este deschis oricarei discutii tehnice cu reprezentantii companiei, in vederea gasirii solutiilor de conformare la normele de mediu. "Eu, personal, nu am avut astazi (marti - n.r.) nicio discutie cu cei de la Petrom, dar suntem deschisi pentru orice discutie tehnica. Maine (miercuri - n.r.) reprezentantii Directiei Generale Evaluare Impact, Controlul Poluarii si Managementul Riscului vor avea o intalnire cu cei de la Petrom, dar, subliniez, este vorba despre o discutie tehnica, se refera la ceea ce va trebui sa faca Petrom, nu la ceea ce a fost si nu a facut Petrom pana acum", a mai aratat ministrul Korodi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri