Anunțul insolvenței Food Land Galactic, firma care administra singura fabrică românească producătoare de ciocolată, echivalează cu un duș rece pentru industria autohtonă FMCG. Iar asta, din două motive: cel evident, faptul că singura altă fabrică rămasă din cele 21 care existau după 1993, Excelent, nu mai este chiar 100% românească, fiind preluată de Iulius Meinl și cel de al doilea, mai puțin clar la prima vedere, și anume că această insolvență indică niște probleme sistemice pentru industria de profil.

Acesta au fost explicate pentru wall-street.ro de administratorul Food Land Galactic, Liviu Fagi, care a arătat, concret, cum au survenit pașii acestei insolvențe.

Astfel, a povestit acesta, totul a început la mijlocul anului 2022, când "a fost o nebunie în piață", fiind vorba despre o perioadă în care dispăruseră materiile prime.

Prin urmare, patru luni materiile prime au fost imposibil de adus, în primul rând pentru că fizic nu mai existau în fabrici, stocurile fiind sub cererea pieței, aspect la care s-a adăugat o situație similară și pentru o serie de alte ingrediente care trebuiau aduse cu containere din America latină, astfel că timp de patru luni fabrica a lucrat pe pierdere datorită lipsei materiilor prime.

După aceea prețurile au sărit în aer. Vă dau un exemplu: lucram cu 2 lei 40, 2 lei 80 la zahăr, au ajuns la 6 lei peste noapte. În industrie chestia asta înseamnă lacătul pe ușă. Uleiurile vegetale care sunt materii prime compozite în industria noastră, au crescut de la 6 lei la 17-21 de lei.

Liviu Fagi, administrator Food Land Galactic

De asemenea, adaugă administratorul Food Land Galactic, din cauza creșterilor de prețuri a existat apoi o perioadă de implementare a modificărilor de preț, astfel că s-au început negocierile cu retailerii pentru modificarea prețurilor, ceea ce în sine nu este o chestiune simplă, recunoaște acesta.

Acest aspect, prin urmare, a provocat o pierdere imensă, conform antreprenorului, lucru la care s-a adăugat faptul că în ianuarie 2023 au venit facturile mărite de trei ori la energie electrică pentru perioada scadentă a ultimelor trei luni.

Astfel, concluzionează Liviu Fagi, toate acestea cumulate au pus compania într-o situație foarte vulnerabilă.

Mai important, însă, mai spune acesta, a fost faptul că a dispărut creditul furnizor, acest aspect însemnând faptul că importatorii de ingrediente de pe piața din România n-au mai adus marfă din cauza modificărilor de preț foarte mari, în caz contrar riscând să rămână cu ea și să nu o mai poată vinde.

Asta însemna că trebuia să importăm cu plata anticipată, cu livrări - plătești azi, primești materiile prime peste trei luni. Toate elementele astea au creat o presiune incredibilă care i-a făcut pe creditori să se sperie, n-au mai mișcat, n-au mai întins nicio mână.

Liviu Fagi, administrator Food Land Galactic

Pe cale de consecință, explică antreprenorul, dintr-o companie care nu avea datorii la stat sau la bănci, fiind la zero, Galactic a ajuns acum să aibă datorii curente de 18.000 de lei cu scadență sub 30 de zile.

Cât despre producția efectivă a Galactic, Liviu Fagi arată faptul că fabrica producea pentru Auchan, Metro, Carrefour, Penny, Profi, Supeco, Anabella, sau, în cuvintele sale, "aproape toți retailerii".

Concret, Galactic producea mărcile private ale acestor retaileri, dar și branduri naționale (proprii, n.r.), compania având pe piață mărci precum Galatic, Spria, Ivory, Dorina etc.

În mare, însă, explică antreprenorul, Galactic era producător de mărci private pentru retailerii din România.

Totodată, Liviu Fagi a făcut o distincție importantă între două grupe de produse de pe piața de profil din România, ciocolata compound și ciocolata reală, arătând că există o mare diferență între acestea.

Astfel, conform antreprenorului, ciocolata compound este un produs care în ingrediente conține uleiuri vegetale și cacao, în vreme ce ciocolata reală este produsul care conține masă unt de cacao și niciun alt ingredient alt adăugat, în afară de lapte praf ș.a.m.d.

Aceasta a arătat de asemenea și faptul că pentru ca prețul de producție să se justifice la o cantitate de 100 de grame de ciocolată reală, prețul minim la raft ar trebui să fie undeva la 2.80 lei - 3 lei, în vreme ce pentru o ciocolată compound, prețul minim ar trebui să fie undeva la 1 leu 80 la aceeași cantitate.

Nu în ultimul rând, arată Liviu Fagi, va fi o perioadă grea pentru industria românească FMCG, lucru pe care îl observă din faptul că furnizorii de ambalaje, de lapte, uleiuri etc. ai companiei au probleme mari, situație care va avea consecințe, mai devreme sau mai târziu, în piață.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri