Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri ca nefondat recursul cu care firma Tehnologika Tub a atacat sentinta din 17 noiembrie 2006 a Tribunalului Bucuresti, care a decis anularea contractelor de vanzare-cumparare ale consortiului de firme participante la privatizarea societatii Republica. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins si toate exceptiile ridicate in cauza, sentinta fiind irevocabila.
Adrian Mitrea, avocatul salariatilor societatii Republica, organizati in Sindicatul Independent "Nicolae Malaxa", a cerut la termenul din 15 mai instantei respingerea recursului declarat de firma Tehnologika. Avocatul si-a motivat cererea prin faptul ca cei 1.346 de salariati de la Republica au de recuperat 217 miliarde lei vechi, care reprezinta 20 de salarii compensatorii pentru fiecare.

"Avem o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit ca salariatii au de recuperat 217 miliarde de lei vechi, iar banii vor fi recuperati din patrimoniul societatii Republica, instrainat in mod fraudulos de Tehnologika Tub, cu o luna inainte ca AVAS sa desfiinteze contractul de privatizare", a declarat pentru NewsIn avocatul Sindicatului Independent "Nicolae Malaxa".

Instanta a acceptat in 17 noiembrie 2006 declansarea falimentului uzinei de tevi Republica. Prin sentinta Tribunalului Bucuresti au fost date inapoi cele 21 de cladiri si terenul de 250.000 mp pe care grupul rusesc de firme Moody le-a transferat fraudulos altei companii. Toate contractele si conventiile au fost declarate frauduloase si anulate prin sentinta definitiva si executorie din 17 noiembrie. Hotararea a fost atacata cu apel de Moody si SC Tehnologika Tub SRL, ultima fiind beneficiara transferurilor din patrimoniul Republica.

Potrivit liderului sindical Constantin Dobre, valoarea actuala a societatii Republica este de peste 100 de milioane de euro, in timp ce statul a vandut-o grupului rusesc de firme Moody cu numai 660.000 de dolari.

APAPS a semnat contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni, reprezentand 99,54% din capitalul social al SC Republica S.A. Bucuresti, in data de 14 martie 2003. Castigator a fost desemnat consortiul format din S.C Moody -Rom Trading SRL Romania, Moody International Trading Inc. SUA, OOO Tomerso Rusia si ZAO Compania Tomerso Rusia. Tranzactia a fost evaluata la trei milioane de dolari, dar cumparatorul a platit doar 660.000 de dolari, potrivit salariatilor . In data de 22 noiembrie 2003, APAPS a decis anularea contractului de vanzare-cumparare, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre cumparator.

In perioada iulie-septembrie 2003, consortiul rusesc si Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) au transferat 76% din patrimoniul fostei societati comerciale Republica SA catre o firma nou infiintata, SC Tehnologica Tub SRL, patronata de Iuri Triponov care era actionar majoritar in consortiul Moody Rom Trading.

In perioada iunie 2004-iunie 2005, sindicalistii de la Sindicatul Metal si Malaxa au recuperat trei milioane de euro, doua milioane reprezentand salariile restante si un milion plati compensatorii. SC Republica SA a fost revanduta in luna martie 2003 de catre APAPS unui consortiu de patru firme rusesti care a platit pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni 660.000 de dolari din totalul de trei milioane de dolari.

Tribunalul Bucuresti a dispus in data de 10 iunie 2005 declansarea procedurii de faliment in cazul societatii Republica SA. Personalul societatii trebuie sa primeasca salariile si platile compensatorii restante in valoare de 19 milioane de lei, reprezentand 7,27% din creanta totala a societatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri