Clienții casnici Hidroelectrica sunt singurii care ar putea fi afectați de majorarea tarifelor de distribuție a a energiei electrice, deoarece doar ei plăteau un preț final facturat sub plafon.

Potrivit anunțului furnizorului de energie electrică, ”Hidroelectrica NU mărește prețul energiei active pentru consumatorul final, acesta rămânând cel din oferta curenta, respectiv 0,28 lei/kWh pentru clienții casnici (valabil pentru un an de la data semnării contractului). Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție începând cu 1 Aprilie 2023.”

De ce ar putea crește facturile abonaților Hidroelectrica

Wall-Street.ro a avertizat asupra posibilității acestei scumpiri ca urmare a majorării tarifelor de distribuție încă de săptămâna trecută. Oricum, diferențele nu sunt foarte mari - în funcție de zonă, creșterea în prețul final facturat va fi între 3 bani/kWh și 9 bani pe kWh. În București, creșterea va fi de aproximativ 5 bani/kWh.

Creșterea tarifelor nu va afecta consumatorii casnici care plăteau oricum prețul maxim plafonat al energiei electrice - adică cei abonați la Enel, Electrica, E.ON, CEZ etc. Singurii pentru care ea poare implica o majorare sunt abonații Hidroelectrica cu un consum peste 100 kWh. Dar nici ei nu au cum să plătească mai mult decât plafonul, deoarece acesta se aplică prețului final facturat, care include deci și tarifele de distribuție. Mai jos găsiți prețurile plafonate, în funcție de consum.

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, Hidroelectrica are 482.638 de clienți finali.

Care este prețul plafonat al energiei electrice în 2023?

  • Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv, vei plăti cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Conform ANRE, majoritatea clienților – circa 5 milioane din totalul de 9 milioane – sunt în această situație.
  • Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 100,01 și 255 kWh, o să plătești maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Deci dacă consumi 290 kWh într-o lună, pentru primii 255 vei plăti 0,8 lei, iar pentru restul de 35 kWh vei plăti 1,3 lei. În această situație sunt circa 2,8 milioane de clienţi casnici.
  • Dacă consumul de energie într-o lună depăşeşte 300 kWh, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. De acest plafon beneficiază aproximativ 800.000 de clienți casnici.

Deci niciun consumator casnic, oricât de mult ar crește tarifele de distribuție sau alte componente de preț și indiferent de furnizor, nu va plăti mai mult de aceste plafoane de preț, în funcție de consum.

De ce sunt importante tarifele de distribuție a energiei electrice

Practic, tarifele de distribuție reprezintă prețul serviciului de distribuție a energie sau gazelor. Acest preț, care se reflectă în facturi, este fixat de ANRE. Metodologia prin care e stabilit implică și obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție. Or costurile acestora au crescut din cauză că au fost nevoiți să cumpere la prețuri mari energia necesară pentru funcționarea rețelei de distribuție (CPT).

Fără o creștere a tarifelor de distribuție și fără o recunoaștere a majorării costurilor cu CPT, distribuitorii riscă să meargă în pierdere.

ANRE stabilește politica de investiții și direcțiile principale de investiții ale distribuitorilor, care depind de tarife, adică practic de încasările acestor companii. Iar vreme de un an de zile, din aprilie 2022, tarifele au fost înghețate, în contextul crizei energiei.

Atât Engie, cât și E.On România, i-au scris premierului Ciucă pe tema tarifelor de distribuție, afirmând că, fără o ajustare suficientă, planurile de investiții vor fi afectate.

Cât de mult vor crește tarifele de distribuție a energiei electrice

ANRE a pus în dezbatere publică proiectul privind majorarea acestor tarife. Creșterile sunt între aproximativ 8% în Banat și Dobrogea și 30% în regiunea Muntenia Nord, astfel că tarifele variază între 234 și 338 lei/MWh. Autoritatea le recunoaște distribuitorilor prețuri ale ale energiei cumpărate pentru acoperirea CPT în jur de 1.000 de lei.

Potrivit informațiilor din piață, este sub prețul mediu la care s-a cumpărat energie în ultima perioadă. În august, pe piața spot s-a ajuns și la aproape 3.500 lei/MWh, iar media pe tot anul trecut a depășit 1.300 lei/Mwh. Or există luni când chiar și jumătate din energia tranzacționată în România este tranzacționată pe piața spot.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri