Dialogul lipsit de date concrete, crearea unor așteptări conform cărora energia pentru consumatorii casnici ar trebui să fie aproape gratis, dar și plăcerea de a acționa în forță, sunt o serie dintre problemele pe care Daniela Dărăban, director ACUE, le identifică la nivelul autorităților când vine vorba de industria energetică. Discuția cu directorul executiv al Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie(ACUE) a avut loc în cadrul evenimentului Energy R/Evolution 2023, organizat de wall-street.ro.

„În primul rând, statul român are o plăcere, pe care probabil pot sociologii sau antropologii să o analizeze, de a reglementa. Simte nevoia de a acționa în forță, nu înțelege necesitatea unor reglementări flexibile care să permită jucătorilor să își așeze ofertele în funcție de posibilitățile rezultate. Tot ce trebuie să facă statul român este să stabiliească regulile jocului, egale pentru toată lumea, fără favoruri pentru anumiți jucători și restricții pentru alții. Astfel, lucrurile s-ar regla”, precizează Daniela Dărăban.

Criza energiei putea fi anticipată

Directorul ACUE punctează faptul că, uitându-ne realist în urmă, la anii 2021-2022, putem vedea o țară cu potențial extraordinar în sectorul energetic, dar afectată foarte puternic de o criză care, după pandemie, era de anticipat, chiar dacă nu la un asemenea nivel. ”Nu la magnitudinea adusă de război, însă era de așteptat să vedem o criză.”

Ea consideră că, la nivelul statului, nu a fost vreo pregătire, în vreun fel sau altul, pentru ceea ce ne așteptam să urmeze, având în vedere că odată cu eliminarea restricțiilor se știa că va urma o cerere abruptă de energie, urmată de o criză a accesului la materiale.

Liberalizarea nu are niciun amestec în criza energiei

”Liberalizarea nu a avut absolut nimic de-a face cu criza de pe piața de energie. Dacă ar fi fost vina liberalizării, ar fi trebuit să avem această criză doar în România, dar ea a fost la nivel global. De ce o tot amestecăm în discuția despre criză?”, adaugă Dărăban (foto).

Ea pune această dorință de a introduce liberalizarea pieței în cauzele crizei, pe seama unui obicei mai vechi al statului: acela de a avea așteptări greșite, respectiv ideea că, dacă România este un producător de energie, ar trebui să avem acces la o sursă de energie foarte ieftină, aproape gratis. Dărăban consideră că aceasta este așteptarea creată la nivelul politicilor.

”Eu nu cred că pe cetățeanul român îl interesează să își pună o insignă în piept cu «suntem jucători regionali în energie». Pe el îl interesează să aibă acces la o sursă de energie sigură și la un preț pe care să și-l permită, atât îl interesează”, explică reprezentanta ACUE. De altfel, spune ea, este nerealist să credem că putem deveni jucători regionali fără traderi, care au devenit, alături de furnizori, ”vinovații de serviciu vizavi de evoluțiile nepotrivite de pe piața de energie din România.”

Soluțiile rapide nu sunt bune în domeniul energiei

Pentru a atinge nivelul în care să avem o energie ieftină pentru cetățean, Daniela Dărăban consideră că trebuie ca statul să își schimbe abordarea.

”Am decis să mergem pe aceste soluții de quick fix(rezolvare rapidă n.r.). Cu ele se poate și nu se poate să rezolvăm lucrurile, în energie mai puțin. În energie orice acțiune pe care o iei astăzi are cu siguranță impact în cel puțin 2-3 ani. Trebuie să fii foarte atent ce vrei de fapt și de drept să faci”.

Tot în cadrul evenimentului Energy R/Evolution 2023, ideea unei strategii pe termen lung privind industria energetică a fost adusă în discuție și de către Ondrej Safar, CEO CEZ România, în contextul în care Uniunea Europeană a pus anul 2050 drept borna la care statele ar trebui să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.


”Este foarte greu de imaginat, dar trebuie să începem pas cu pas să descoperim aceste necunoscute. Ca o paralelă, dacă te duci la magazin și știi bine ce vrei să gătești, cumperi ceea ce trebuie, însă dacă nu știi ce vrei să gătești, cumperi de toate și după o săptămână arunci jumătate dintre ele. Toată Europa se confruntă cu această situație, putem cheltui bani, dar dacă știm încotro ne îndreptăm și ce facem va fi mai o eficiență mai mare, nu doar în rândul companiilor de energie, ci în rândul societăților”, a precizat Ondrej Safar

Evenimentul este susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri