Air Moldova, fostul operator de stat de la Chișinău transformat în companie privată, riscă să aibă soarta Blue Air.

Linia aeriană a anulat pe 12 martie trei zboruri din puținele cu care mai rămăsese (nu mai există nici măcar cursa spre Otopeni). Iar acum Autoritatea Aeronautică Civilă ar putea să îi suspende certificatul de operator aerian – adică să o lase fără dreptul de a opera zboruri. Potrivit AAC, zborurile au fost anulate din motive financiare: Air Moldova ar avea datorii la furnizorii de combustibil și nu ar fi plătit nici măcar leasingul aeronavelor.

În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, a anunțat Autoritatea.

Air Moldova se apără, susținând că i-au fost blocate conturile. Ca urmare, nu și-a putut plăti facturile de combustibil, leasingul și nici taxele datorate aeroportului Chișinău, așa că a anulat zborurile. Linia aeriană spune că a ajuns însă la o înțelegere cu creditorul. În plus, Air Moldova susține că banca i-a cerut să majoreze depozitul pentru garantarea rambursării biletelor, ceea ce a dus la o problemă de cash-flow.

Air Moldova a fost privatizată în 2018. Firma care a preluat-o ar avea legături cu oligarhul și politicianul pro-rus Ilan Șor, scrie Ziarul de gardă. Șor care a fugit din țară, este suspectat că ar fi în spatele actualelor proteste din Moldova și că ar fi parte din planul Kremlinului de a răsturna guvernul pro-european de la Chișinău.

De asemenea, 49% din acțiunile fostei linii aeriene de stat fuseseră cumpărate de Blue Air; dar românii au cedat pachetul un an mai târziu.

În ultima perioadă, linia aeriană moldovenească a avut diverse probleme care au dus la anularea unor curse. Oficialii de la Chișinău au spus chiar că la un moment dat se ajunsese la situația în care nu mai aveau niciun avion operabil. În replică, reprezentanții companiei au spus că sunt „ținta unei campanii de denigrare”.

Sursa foto: Facebook / Air Moldova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri