Lumina naturală joacă un rol vital în menținerea sănătății, atât fizice, cât și mentale. Totododată, expunerea la lumina naturală poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce simptomele de anxietate și depresie, precum și efectele negative ale stresului asupra organismului. Recent, un studiu efectuat de VELUX România, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, a relevat faptul că peste 70% dintre români consideră că lumina naturală în locuințe le îmbunătățește semnificativ starea de spirit.

VELUX a efectuat o cercetare la nivel național pe un eșantion de 1.000 de persoane din mediul urban pentru a investiga legătura dintre bunăstarea mentală a românilor și prezența luminii naturale în locuințele lor. Studiul a arătat că majoritatea respondenților (72%) au remarcat efectele benefice ale luminii naturale asupra stării lor de spirit. De asemenea, rezultatele au indicat că femeile au fost mai predispuse să observe impactul pozitiv al luminii naturale asupra stării lor de bine, 87% dintre ele declarând că prezența acesteia în locuințe a avut un efect benefic asupra stării lor de spirit.

Lumina naturală nu este doar esențială pentru sănătatea fizică, ci poate influența în mod semnificativ starea de bine și bunăstarea mentală. De fapt, reglarea ritmului circadian prin expunerea la lumină naturală poate ajuta la producerea vitaminii D, care are un rol crucial în menținerea bunei dispoziții. De asemenea, prezența luminii naturale poate ajuta la prevenirea tulburării afective sezoniere (TAS), o formă de depresie care apare adesea în timpul tranziției sezoniere și care poate fi evitată prin expunerea la lumină naturală adecvată.

Cine resimte cel mai mult lipsa luminii naturale în locuințe

Conform studiului realizat de VELUX România, majoritatea persoanelor chestionate (54%) resimt efectele stresului, dezorientării și anxietății atunci când se trezesc într-o cameră întunecată. Aproximativ 30% dintre respondenți se simt confuzi și triști în astfel de circumstanțe, în timp ce 12% au declarat că se simt anxioși și stresați, iar alți 12% se simt deprimați și triști.

Tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani sunt cei mai afectați de lipsa luminii naturale în interior - 85% simt efectele negative. Majoritatea respondenților (62%) consideră că este nevoie de mai multe eforturi pentru educarea publicului cu privire la efectele luminii naturale asupra sănătății mintale.

Solutii pentru un iluminat natural corespunzător

Pentru a respecta principiile ergonomice în proiectarea unei locuințe, ferestrele dimensionate și orientate corespunzător sunt esențiale, inclusiv în cazul mansardelor. ”VELUX se angajează să promoveze o viață mai bună prin intermediul luminii naturale, iar acest lucru se vede în primul rând în soluțiile și produsele oferite, proiectate mereu cu obiectivul de a aduce o îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice. Mai multă lumină naturală în casele noastre înseamnă automat și o calitate generală a vieții mai bună”, subliniază Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

VELUX oferă soluții inovatoare de iluminat natural pentru case de peste 80 de ani. Ferestrele de mansardă, produsele de protecție solară și jaluzelele exterioare sunt câteva dintre modalitățile simple și eficiente de a aduce lumină naturală și eficiență energetică în locuințe. Gama variată de produse VELUX oferă beneficii excelente și poate fi soluția ideală pentru toți cei care doresc să își îmbunătățească starea de spirit prin mai multă lumină naturală. Creați-vă propria combinație de ferestre de mansardă cu soluțiile modulare VELUX și beneficiați de efectele pozitive ale luminii. Vezi aici ce soluție se potrivește pentru tine!

Sursa foto: Velux

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri