Petrom are stocuri reduse de carburanti si se gandeste la importuri, dar, pe termen scurt, inchiderea Arpechim nu va afecta livrarile companiei. "La Arpechim a fost finalizata recent revizia generala si din acest motiv stocurile de carburanti erau deja reduse, deci prelungirea perioadei de inchidere a rafinariei ar putea influenta piata", a declarat pentru NewsIn, directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara. "Noi vom depune toate eforturile pentru a micsora efectele asupra pietei, iar in acest sens avem in vedere si importurile de produse", a adaugat directorul de comunicare al Petrom.

Presedintele Rompetrol (principalul competitor al Petrom), Dinu Patriciu, a declarat la randul sau ca oprirea rafinariei Arpechim nu va determina o crestere a preturilor carburantilor, apreciind ca, probabil, aceasta companie va renunta la exporturi pentru a livra pe piata interna o parte din productia de la Petrobrazi (cealalata rafinarie a Petrom). Presedintele Rompetrol si-a mentinut pozitia, anuntata marti potrivit careia nu este interesat sa cumpere Arpechim pentru ca "este veriga slaba" si "nici Oltchim".

Patriciu a mai spus ca inchiderea unei rafinarii dureaza maximum 24 de ore si punerea ei in conservare - cateva saptamani. Opinia sa contravine pozitiei Petrom, exprimate de ministrul economiei si finantelor. Vosganian a declarat, miercuri, ca oficialii Petrom l-au anuntat ca procedurile de inchidere ale rafinariei Arpcehim vor dura circa sase luni. Revizia Rafinariei Arpechim a avut loc in luna aprilie a acestui an. Arpechim Pitesti a rafinat, anul trecut, 3,437 milioane de tone de titei.

Capacitatea operationala a Petrom este de 4,5 milioane de tone in cazul Petrobrazi si 3,5 milioane de tone in cazul Arpechim. Raportul pe anul trecut al companiei mentioneaza ca Petrom mizeaza pe procesarea, in 2007, de catre cele doua rafinarii ale sale, a sase milioane tone de petrol, cu vanzari de 5,4 milioane de tone, din care cinci milioane de tone reprezinta vanzarile de combustibili, iar restul de produse petrochimice.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Profitul net OMV Petrom a crescut cu 64% anul trecut