Cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei admite că ar putea intra sub incidența taxei de solidaritate, în forma modificată de Parlament. Momentan, legea este însă la reexaminare, deoarece a fost considerată neclară.

Cel mai recent raport al OMV Petrom, privind rezultatele financiare în trimestrul I al acestui an, menționează posibilitatea ca de a fi vizată de suprataxa pe profiturile companiilor din domeniul energiei, așa-numita ”contribuție de solidaritate”.

OMV Petrom recunoaște că ar putea intra sub incidența suprataxei pe companiile din energie

Conform documentului, ”în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate masuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri reglementate/plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE. […] România a transpus acest regulament prin Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Proiectul de lege privind modificarea OUG 186/2022 a fost adoptat de Parlamentul României în martie 2023 și trimis spre promulgare Președintelui României la 31 martie. Președintele a retrimis proiectul de lege Parlamentului în data de 13 aprilie, solicitând reexaminarea acestuia din cauza unor amendamente neclare. Proiectul de lege revizuit va urma ulterior procesul de aprobare parlamentară. Prin urmare, noile intervenții în sfera reglementării și de natură fiscală ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.”

OMV Petrom estimase inițial că nu va intra sub incidența suprataxei. Și asta deoarece suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul companiei. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern. Aici se evaluase că din contribuție de solidaritate vor intra la buget încă 3,9 miliarde de lei, care ar fi putut acoperi parțial costurile plafonării facturilor de energie electrică și gaze. Aceasta a trecut deja de 14 miliarde de lei, mult peste estimările Guvernului - ministrul Finanțelor vorbea de numai 5 miliarde.

Profit în scădere în primul trimestru al acestui an

Or veniturile la buget din ”contribuția de solidaritate” vor scădea substanțial dacă OMV Petrom nu este printre contribuabilii vizați – mai ales că în 2022 compania a obținut un profit record, cel mai mai mare înregistrat vreodată în țara noastră: 10,3 miliarde de lei. În T1 2023, profitul OMV Petrom a fost mai mic: doar 1,48 de miliarde, o scădere de 15% față de aceași perioadă din 2022. În același timp, și investițiile companiei de energie au fost mult mai mari la începutul acestui an, ajungând la aproape 1 miliard de lei

Nu se știe precis cât ar fi urmat să achite OMV Petrom, dar Romgaz, cu un profit net de 3,3 ori mai mic, ar urma să plătească 906 milioane lei în contul acestei suprataxe numai pentru anul trecut. Pe de altă parte, OMV Petrom a adus deja la buget în 2022 circa 20 de miliarde de lei, conform estimărilor companiei.

Deoarece contribuția de solidaritate a fost introdusă în baza unui regulament european, Guvernul s-a adresat Comisiei Europene pentru clarificări. Atât ministrul Finanțelor, cât și cel al Energiei, au spus că, în opinia lor, compania ”nu va scăpa” de contribuția de solidaritate. Dar trebuie precizat că nici OMV Petrom nu a afirmat că nu va plăti taxa. Tot ce s-a anunțat de către companie, într-un Trading Update, a fost că ”ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”.

Ulterior, OUG 186/2022 prin care se instituia suprataxa a ajuns în Parlament, unde i s-au adus modificări. Acestea ar fi putut aduce duce la aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, dar nu au trecut de Cotroceni, președintele trimițând legea la reexaminare. Motivul a fost acela că ”unele dispoziţii nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri