Grupul Electrica raportează pentru primul trimestru al anului 2023 o pierdere la nivel consolidat de 66,6 milioane de lei. EBITDA este, în schimb, pozitivă, atingând un nivel de 170 de milioane de lei. Interesantă este însă ponderea extrem de mare a veniturilor din subvenții.

Conform raportului transmis Bursei, grupul Electrica a înregistrat o creștere a EBITDA de 220 de milioane de lei față de trimestrul 1 al anului 2022, ajungând la 170 de milioane de lei. Impactul pozitiv a fost generat de performanța segmentului de distribuție, ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată (MACEE). Prin acesta, distribuitorii de energie pot cumpăra trei sferturi din cantitățile necesare pentru consumul propriu tehnologic la un preț de 450 lei/MWh.

Ca termen de comparație, pe piața contractelor bilaterale prețul mediu al energiei a fost de 1.000 lei/MWh în 2022. Pe piața pentru ziua următoare, prețul mediu a ajuns anul trecut la 1.333 lei/MWh iar pe piața intrazilnică, la 1.329 lei/MWh (591 în 2021, 208 în 2020).

Veniturile din segmentul de distribuție a energiei au crescut cu 97 de milioane de lei. Pe de altă parte, veniturile din furnizarea de energie și gaze au scăzut cu 169 de milioane de lei față de T1 2022, ajungând la 2 miliarde, atât din cauza creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cât și a reducerii cantității de energie furnizate cu peste 9%.

O treime din veniturile Electrica în T1, din subvenții de la stat

Interesant este faptul că veniturile din subvenții doar în primul trimestru al acestui an au totalizat 987 de milioane de lei – cu 355 de milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile operaționale totale ale grupului Electrica au fost de 3,53 de miliarde, deci peste o treime din venituri a venit din subvenții.

Explicația ține atât de creșterea prețurilor de achiziție a energiei cât și aplicarea mecanismului de plafonare. Prin acesta, statul acoperă diferența între prețul plătit de consumatori și prețul la care furnizorul cumpără energia necesară.

Plafonarea a creat probleme mari pentru Guvern, fiind o parte semnificativă din gaura din buget care a făcut necesară ”ordonanța austerității”. Suma totală transmisă spre decontare depășea în aprilie 14,3 miliarde de lei.

Electrica Furnizare este lider de piață, cu o cotă de aproape 18% și aproape 3,5 milioane de locuri de consum. Pe segmentul de distribuție sunt circa 3,9 milioane de utilizatori.

Sursa foto: Facebook / Electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri