Compania de transport aerian low-cost Blue Air, care a intrat în insolvență în primăvara acestui an, a anunțat că a câștigat procesul intentat ANPC în urma amenzii record de 9,7 milioane de lei aplicată companiei în vara anului trecut. În urma deciziei instanței, Blue Air mai are de plătit o sumă de 200 de ori mai mică decât cea inițială, adică doar 100.000 de lei.

Blue Air și-a băgat în vrie pasagerii când a anunțat că intră în insolvență, în martie. Imediat, multe mii de călători au început anevoiosul drum de a-și recupera banii pe bilete în timp ce rivalii de pe piață au umplut golurile, cu curse alternative.

Reprezentanții companiei autohtone, care oferea curse low-cost încă din anul 2004, au arătat cu degetul către Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului (ANPC) care a decis aplicarea unei amenzi-record, în iulie 2022, care „a îngropat” compania. ANPC începuse verificările încă din lunia iunie, șeful instituției, Horia Constantinescu, spunând atunci că „A venit momentul să primească, de această dată, compania aeriană un bilet din partea Autorității noastre, oferindu-le acestora posibilitatea de a contribui la bugetul de stat într-o măsură egală cu cea prin care ei au înțeles să oblige consumatorii să participe la finanțele companiei, fără ca aceștia să-și dea acordul. În schimbul acestei contribuții, ce va fi substanțială, noi le vom oferi un cazier comercial.”

Amenda de 2 milioane de euro a fost decisă și ca urmare a lipsei cifrei de afaceri declarate, cuantumul fiind în conformitate cu prevederile art.154 (2) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta era, cel puțin, poziția Autorității.

Ulterior aplicării amenzii, pe 6 septembrie, conturile liniei aeriene au fost blocate de Ministerul Mediului, în urma acumulării unor datorii. Pe 7 septembrie, autoritățile au suspendat poprirea, dar operatorul aerian low-cost a anunţat că va relua zborurile abia din 10 octombrie. Ulterior, Blue Air a informat că nu va relua zborurile nici din 10 octombrie, spunând că se află în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României.

Acum Blue Air a prezentat decizia, în primă instanță, care poate fi atacată de ANPC, în faza apelului, în termen de 30 de zile. În decizie se spune că se „admite în parte plângerea contravențională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A.” și, ca urmare, se decide anularea „în parte Procesul-verbal de constatare a contravenției seria ANPC nr. 935562 din data de 14.06.2022, precum şi Raportul de analiză şi stabilire a sancţiunii nr. 04 emis de intimată la data de 12.07.2022. Dispune sancționarea contravențională a petentei cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru fapta prevăzută de art. 6 alin. (1) lit. b), c) si d) din Legea nr. 363/2007 reţinută în sarcina acesteia”.

Sursa foto: Blue Air / Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri