“Aceasta este a doua unitate a grupului, care furnizeaza biocarburanti, dupa introducerea in luna mai in statiile de distributie operate in Franta (proprii si Dyneff) a carburantului verde Super Etanol E85”, se precizeaza in comunicatul Rompetrol.

Compania intentioneaza sa-si consolideze prezenta pe piata biocombustibililor, avand in proiect si constructia unei instalatii proprii de producere a biodieselului, la Rafinaria Petromidia, pentru care sunt estimate investitii de 18 milioane de dolari.

“Primele cantitati de biodiesel sunt asteptate la mijlocul lunii iunie, iar furnizorii au fost selectati in baza cerintelor tehnice ale normei europene de profil, EN 14214”, mai informeaza documentul mentionat.
Potrivit Rompetrol, un pas important pentru asigurarea calitatii motorinei a fost realizat anul trecut, prin pornirea instalatiei automate de amestec in linie a motorinelor („Diesel In Line Blending”), o investitie greenfield de circa sapte milioane de dolari, care permite si adaugarea de biodiesel intr-un procent controlat.

De asemenea, in acest an au fost modernizate rampa de incarcare-descarcare a materiei prime si a produsului finit, precum si rezervoarele aferente.

Citeste si:

Rompetrol Quality Control (RQC), divizia de laboratoare a Grupului Rompetrol, a fost prima companie din Romania autorizata sa efectueze analizele necesare incadrarii combustibililor in gama biodiesel, in conformitate cu standardul european EN 14214. RQC poate realiza atat analiza uleiurilor obtinute din materii prime vegetale (floarea - soarelui, rapita), cat si a combustibilului comercializat in benzinariile din Romania, care include acest adjuvant (motorina tip biodiesel).

In prezent, Rompetrol Rafinare produce carburanti la standardul Euro 4, in urma investitiilor realizate, compania aliniindu-si, la sfarsitul anului 2005, productia de motorina si la standardul Euro 5, norma obligatorie in Romania din 2009. “Din acest an, in functie de cerintele pietei, rafinaria poate sa-si directioneze toata productia de motorina pe standardul Euro 5”, mai mentioneaza comunicatul Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare si-a programat, in urmatorii doi ani, investitii de circa 250 de milioane de dolari pentru majorarea capacitatii de rafinare la cinci milioane tone pe an, cu efect important in tehnologiile utilizate, dar si in protejarea mediului.

Inca de la preluarea rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare Constanta) in 2001, Grupul Rompetrol a alocat aproximativ 225 milioane de dolari pentru realizarea de investitii tehnologice si de mediu, dintre care aproximativ 40 milioane de dolari au reprezentat investitii directe pentru protectia mediului.