Deschiderea in avans a pietei romanesti face posibile importuri mai ieftine
Romania va deveni de la inceputul lunii iulie tara europeana cu una dintre cele mai liberalizate piete ale energiei electrice. Vestea proasta este ca in calcul nu intra si consumatorii casnici. Privatizata in mare parte, piata romaneasca a distributiei de energie electrica va da lovitura de gratie unui sistem monopolist, caracterizat prin preturi mari si costuri extrem de ridicate. Preocupati de competitia puternica, noii stapani ai Electricelor ar putea sa se razbune pe micul consumator, care, pentru a sprjini investitiile mari in retehnologizare, va plati un pret dublu fata de costurile de productie. Pana acum, pretul energiei a fost mic pentru ca nimeni nu a investit in infrastructura.

Orice consumator cu un consum anual mai mic decat actualul prag de eligibilitate, respectiv de 1 GWh/an, are posibilitatea sa devina un consumator eligibil de energie electrica. Estimarile indica un potential de 600.000 de noi clienti ai celor aproape 30 de furnizori, care vor putea sa-si reduca cu pana la 30% costul facturii de energie electrica. Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a spus ca incepand cu 1 iulie va intra in vigoare noul cod comercial al pietei de energie, cu reguli care permit intrarea Romaniei intr-o piata regionala a energiei, dar si dezvoltarea acesteia, pentru mentinerea calitatii frecventei ca indicator principal al activitatii in energie.

Am devansat termenul in folosul exportatorilor romani. Un consumator de energie care este si exportator isi va putea negocia pretul la energie in valuta. Astfel nu va fi obligat sa mai plateasca factura in lei. Pretul la energie va fi, asadar, stabilit in euro, or, in conditiile in care exportatorii primesc tot euro, ei vor fi protejati fata de riscul valutar, a declarat Opris. Liberalizarea pietei de energie electrica vizeaza 83,5 la suta din piata, respectiv consumatorii industriali din Romania, ceea ce inseamna ca de la 1 iulie toti consumatorii industriali pot sa devina eligibili. Mai exact, 55% din consumul national poate fi asigurat de alti furnizori decat Electrica Acest lucru inseamna ca acestia isi vor putea negocia singuri pretul energiei, conditiile in care se livreaza energia si, de asemenea, vor putea negocia o referinta in valuta, a explicat Opris.

Acesta a mai spus ca se pun toate bazele unei competitii, deoarece, in afara de Electrica, pe piata sunt alti 25 de furnizori si deci exista posibilitatea unei competitii. Anul trecut, doar 32% din consumul national de electricitate a fost acoperit prin contractele negociate liber, si aici au intrat si tranzactiile intre producatorii de energie, care sunt de stat. O analiza referitoare la starea pietei energiei la nivel european arata ca posibilul castig al deschiderii pietei ar fi scaderea preturilor, dar, pentru ca orice are un pret, complexitatea problemelor sectorului de energie creste pe masura ce se mareste numarul actorilor implicati. Liberalizarea pietei energiei electrice la peste 80%, de la 1 iulie, va determina companiile de distributie si furnizare a energiei electrice sa intre intr-o piata competitiva si sa fie capabile sa furnizeze servicii de calitate, axate pe marketing dinamic si o preocupare mai larga pentru pastrarea clientilor vechi si gasirea unor clienti noi, sustine ministrul Economiei, Codrut Seres. Practic, principalul dezavantaj al acestei liberalizari tine de impactul negativ asupra balantei de plati. Se estimeaza ca, in ciuda faptului ca Romania are capacitatea de a-si asigura mare parte din consumul national, importurile se vor tripla in urmatorii doi ani din ratiuni de cost. Acest lucru ar putea sa ne coste intre 500 si 800 de milioane de euro anual.

Nuclearelectrica va intra pe aceasta piata libera, dar se vor impune si reguli ca producatorii cu putere instalata mai mare de 300 de MW sa nu poata vinde unui client mai mult de 30 la suta din productia proprie pe anul respectiv. Hidroelectrica va intra si ea cu 80 la suta din energia produsa in piata libera, iar in perioada urmatoare se vor renegocia tarifele la care Hidroelectrica furnizeaza energie electrica pe contractele de export. De asemenea, Hidroelectrica va achizitiona noaptea energie pe contractele bilaterale si va revinde pe piata libera pe contractele in derulare pentru a contracara o crestere a vanzarilor la preturi scazute, a explicat ministrul Seres. Piata de energie electrica este concurentiala la nivelul producatorilor si furnizorilor, dar activitatile de transport si distributie, considerate monopol natural, raman in totalitate reglementate, respectandu-se principiul ca operatorii de retea asigura serviciul public obligatoriu de conectare.

Cum stam cu consumul de energie (2004)

Numar consumatori
1. Muntenia Nord 1.236.244
2. Oltenia 1.317.398
3. Muntenia Sud 1.075.111
4. Moldova 1.335.305
5. Transilvania Sud 1.037.564
6. Transilvania Nord 1.101.673
7. Banat 837.218
8. Dobrogea 599.735

O data cu integrarea in Uniunea Europeana, romanii vor consuma mai multa energie electrica. Potrivit indicatorilor din strategia de dezvoltare 2007-2013, consumul brut total de energie s-a situat anul trecut la 2.476,8 kWh/locuitor, iar pana in 2013 va creste cu 20%, urmand sa ajunga la 2.970 kWh/ locuitor. Pentru 2007 se estimeaza atingerea unui nivel de 2.660 kWh/locuitor.

Ponderea energiei regenerabile din total energie consumata a fost anul trecut de 29% si va creste, in 2007, la 31%, iar in 2013 va ajunge la 35,5%.

In primele doua luni ale acestui an, principalele resurse de energie primara au totalizat 6,98 milioane de tone echivalent petrol, din care 4,13 milioane de tone echivalent petrol din productia interna, fapt care indica o crestere cu peste 15% a importurilor de energie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri